Szaladjon tankolni, ha jó áron akar benzinhez jutni

Nem ússzuk meg! Szombattól megint emelkedik a benzin ára. 

2024. szeptember 20., 16:28

Szerző:

A héten szombaton megint emelkedhet a benzin kiskereskedelmi ára. A szeptember 20-i bejelentés tanúsága szerint a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal fog emelkedni – írja a holtankoljak.hu

Drágább lesz a benzin 

Ez az emelkedés pedig várhatóan a kutak áraiban is meg fog látszani. A portál tájékoztatása szerint a gázolaj beszerzési ára a héten már nem fog változni. A jelenleg aktuális áltagárak így alakulnak 2024. szeptember 20-án: 

  • 95-ös benzin: 586 Ft/liter
  • Gázolaj: 589 Ft/liter 

600 forintos lélektani határ 

A napokban egyébként több hét után először emelkedett a benzin ára, előtte utoljára júliusban volt jelentősebb drágulás, azóta viszont csökkenő tendencia volt látható. Úgy tűnik azonban, hogy eddig tartott a jó világ, s bár egy ideje elkerül minket a 600 forintos lélektani határ, most úgy fest megint közel kerülünk hozzá, sőt nem kizárt, át is lépjük azt. 

A benzin ára nem csak a benzin ára

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint még akkor is literenként 351 forintba kerülne a benzin, ha maga a nyersanyag teljesen ingyen jutna el a lakossághoz.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)