Jelenleg nincs gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját az ügyeleti rendszer átalakításáról kérdezte az Index. 

2024. április 9., 09:09

Szerző:

„Jelenleg nincs gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban”– mondta az Indexnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, akit az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi átalakításáról kérdezett a lap  Az OMSZ-főigazgaztója szerint még a jogszabályi környezet sincs megteremtve, ezért marad az egyetlen ügyelet a beteg gyerekek számára a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

A gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban még várat magára

„Előbb talán azt is érdemes tisztázni, hogy most mi a helyzet, hiszen jelenleg nincs gyerek alapellátási ügyelet a fővárosban. Ezért a szülők többnyire a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe viszik a gyerekeiket. Az intézmény bizonyos napokon két-háromszázas betegszámokat lát el, az egyéb sürgős feladatai mellett. Ez a teher most igazságtalanul csak az itt dolgozók vállát nyomja. Mi valódi, működőképes ügyeleti alapellátásra törekszünk, ezért több gyermekellátó helyet is tervezünk Budapestre ”– mondja Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A főigazgató arról is beszélt, hogy „a váltáshoz a jogszabályi környezetet is meg kell teremteni, hiszen egyelőre csak az van törvénybe foglalva, hogy Budapest kivételével az ügyeleti ellátást az OMSZ működteti.

„A jogszabályalkotás folyamatába nem szeretnék belemenni, szakmai okokból maradnék a mentés oldalán. Viszont meg tudom fogalmaznia saját véleményemet: azt gondolom, hogy ez még az idén megtörténik” – mondja az OMSZ-főigazgatója. Hozzátette: Abban bízom viszont, hogy amennyiben Budapesten is megtörtént az átállás – és arról lehámoztuk a politikai és médiafelhangokat is –, akkor elmondhatjuk majd, hogy egy megbízható, több évtizedre beállított rendszert alakítottunk ki, ami jó a betegeknek, és végső soron a mentőszolgálat, továbbá más egészségügyi ellátók felesleges túlterhelését is enyhíti.

Pest megye ügyeleti átalakítása nem ment zökkenő mentesen 

Ahogy arról beszámoltunk,Pest vármegyében is átalakult a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól. A több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 maradt, ahol egész éjjel van ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban maradt. Pomázról például 40 kilométert kellett utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarták vinni a gyereküket. Ezzel kapcsoltban az OMSZ-főigazgatója azt mondta: Ha egyet hátralépünk, és egy olyan szemüvegen keresztül vizsgáljuk a kérdést, hogy tizenkilenc vármegyében indítottuk el az ellátást, és már Pest vármegye becsatolása előtt is elláttunk 400 ezer beteget, úgy, hogy eközben semmilyen sajtóvisszhang vagy negatív kritika nem ért bennünket, akkor egészen más megvilágításba kerülnek a kiragadott esetek.

Az OMSZ-főigazgatója elismerte, hogy hibáztak: Nem kommunikáltuk időben. „Pest vármegyében a tizennyolc vegyes (tehát gyermeket is ellátó) ügyelet mellett még három, teljes értékű gyermekügyelet is lesz, a korábbi nullához képest – ebben kétségtelenül hibásak vagyunk. Ám miután már híre ment annak, hogy „csak három gyermekorvosi ügyelet lesz Pest vármegyében”, nagyon nehéz volt rávilágítani arra: egyébként eddig az észak-budai agglomerációból a gyerekekkel a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba kellett beutazni. Ehhez képest most már Cegléden, Érden és Vácon is működik dedikált gyermekügyeleti ellátás”– mondta a főigazgató. 

Az OMSZ szerint rendezőzött a viszony a Magyar Orvosi Kamarával 

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője korábban arról beszélt, hogy az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára.  A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint sokkal kevesebb háziorvos vállalta az új ügyeleti rendszert, mint amire az államtitkárság számított. „A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi beteg ellátásra, amit nagyon sokszor igazolt már az, hogy az Országos Mentőszolgálat irányító csoportja olyan sürgősségi esetekhez is küldött ki háziorvost, amely valójában mentő gépjárművet és mentő egységet igényelt volna” – fogalmazott Dr. Keczéry Attila. Az sem vonzó a háziorvosok számára, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk ahhoz, hogy ügyelni tudjanak, meglehetősen kevés pénzt kapnak.

A MOK február közepén tett közzé egy közel száz oldalas munkaanyagot. A dokumentum célja az volt, hogy az elnökség visszajelzést adjon a tárcáért felelős miniszternek az egészségügyi átalakítás hatásairól. Kiderült, hogy az orvosok harmada menekülne az egészségügyből és nem a hálapénz megszűnése az ok. 

 

Az OMSZ-főigazgatója arról is beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy jobban működik az OMSZ és a MOK között a kommunikáció. Hozzátette: Lehetne ez azonban még jobb is, ehhez viszont a MOK-nak csak és kizárólag szakmai és rendszerszintű érveket kellene felsorakoztatnia. „Az egyéni érdekérvényesítésnek pedig búcsút kellene inteni, azokkal ugyanis nem tudunk mit kezdeni. Ha a javaslat megalapozott, és egy valós, rendszerszintű problémára világít rá, akkor készek vagyunk a finomhangolására, ahogyan ezt már több alkalommal meg is tettük, kifejezetten az ő figyelemfelhívásukra reagálva”– mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.