Saját fizetése terhére kényszerült bért emelni egy budapesti háziorvos

Mivel több pénzt az államtól a háziorvosi rendelő nem kap, Keczéry Attila budapesti háziorvos ezért a saját fizetéséből csípett le emelést asszisztenseinek.

2023. augusztus 1., 19:25

Szerző:

Saját béréből volt kénytelen asszisztensei fizetését megemelni Keczéry Attila fővárosi háziorvos, rájuk ugyanis nem vonatkozik az a júniustól bevezetett, 18 százalékos szakdolgozói béremelés, amit a kórházak dolgozói megkaptak. Keczéry az RTL Híradónak elárulta, kénytelen votl saját fizetéséből fedezni az emelést, különben asszisztenciája kénytelen lett volna máshol állást keresni.

A helyzet nem egyedülálló: a 18 százalékos emelésből számítások szerint mindösszesen 9 és fél ezer dolgozó maradt ki. A Zuglóban praktizáló Keczéry elmondta naponta körülbelül 100 beteget látnak el, így nem érezte volna korrektnek sem, ha a szakdolgozói béremelésből az ő munkatársai kimaradnak.

„A könyvelőm kicsit nehezen nézett rám közben, de kigazdálkodtam, hogy megkapják. Nálam két asszisztens dolgozik, de úgy tudták megkapni, hogy én egy kicsit csökkentettem a béremet” – mondta el a híradónak Keczéry, aki először Facebookon ismertette helyzetét, és a rendhagyó béremelés történetét.

Az alapprobléma az, hogy a háziorvosi parxisok egy összegben, havonta kapják meg az államtól a betegek ellátása után járó ellátmányt, ezt azután a háziorvosnak kell elosztani. Hiába azonban a súlyos infláció, a háziorvosok szakdolgozói mégis kimaradtak a béremelésből. Az RTL Híradó kérdésére az egészségügyet fenntartó Belügyminisztérium megígérte, a háziorvosi parxisok bérhelyzetét is rendezni fogják.

(Kiemelt kép: Keczéry Attila háziorvosi rendelője Zuglóban. Fotó: Keczéry Attila András, Facebook)