Az ovosok is felmondhatnak tömegével, ha bevezetik a nyolcórás munkavégzést

A friss szabályozás értelmében az eddigi hat óra helyett nyolcat kell rendelniük az orvosoknak a szakrendelőkben, így munkaidőn kívül kéne adminisztrálniuk. 

2023. július 28., 12:16

Szerző:

A Belügyminisztérium megszüntetné a szakrendelőkben dolgozó orvosok munkaidő-kedvezményét azért, hogy hat óra helyett ők is nyolcat dolgozzanak. A lehetőség meg marad hatórás munkavégzésre kevesebb pénzért. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint nem véletlen, hogy eddig hat óra volt a munkavégzés ideje – írja a 444.

A minisztérium álláspontja az, hogy az ország kórházaiban eltérő gyakorlatok vannak, és az egységesíteni kell. A MOK szerint a munkaidő növelése ellátásbiztonsági kockázattal jár, mert az orvosoknak túl sok beteget kell ellátniuk, de ekkora teher mellett nehéz az első és a nyolcadik órában is ugyanazt a színvonalat hozni.

A MOK alelnöke szerint a hatórás munkavégzést nem véletlenül találták ki és tartották fenn rendeletekkel ennyi éven keresztül. Az orvosoknak épp a munkaidő-kedvezmény miatt volt vonzó szakrendelőkben dolgozni, különösen azok esetében, akik családalapítás miatt a sok órás kórházi ellátásból mentek át a kedvezőbb körülményeket biztosító szakrendelésbe. De sok nyugdíjas is ezt választotta, mert ők a kórházi munka után már nem akartak ügyelettel nehezített 8 órát dolgozni. Nagy Ákos szerint világos, hogy a jogszabállyal a munkaerőhiányt akarnák enyhíteni, de ennek nem ez a módja.

„Vannak országok, ahol 32 órás munkahéttel kísérleteznek, nemhogy a munkaidő növelésével” – teszi hozzá. Nagy Ákos úgy gondolja, a szakrendelőkben dolgozó orvosok 33 százalékos növelésnek fogják érezni a nyolcórás munkavégzést. Ha ezt nem vállalják, akkor bércsökkenéssel számolhatnak. 

Nagy Ákos alelnök szerint felmondásokra lehet számítani, mert sok orvos inkább a magánpraxist választja majd.Ugyanakkor a bérek kis mértékű növelése sem feltétlenül oldaná meg a problémát. 

(Kiemelt képünkön: Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nőt az otthontalanokat segítő Refomix Nonprofit Kft. Dobozi utcai nappali melegedő és éjjeli menedékhelyén lévő orvosi rendelőben, Debrecenben 2017. január 5-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.