Pintér Sándorral egyeztetett az orvosi kamara

A Magyar Orvosi Kamara kezdeményezésére egyeztetett egymással a Belügyminisztérium és a MOK. Jön a nyolc órás munkaidő, de inflációkövető bérezésre ne számítsanak az egészségügyben. 

2023. július 26., 12:14

Szerző:

A MOK szerint érdemi egyeztetésre került sor, több területen elkezdődött a közös munka, azonban továbbra is jelentős a nézetkülönbség. A Kamara szerint a betegellátáshoz szükséges legfontosabb dolgok: a szakdolgozók munkaerőhiányának csökkentése, amely béremeléssel érhető el, míg a jobb anyag helyzetben lévő orvosok és egészségügyi szakirányú diplomások esetében a bizonytalanság és fenyegetettség érzésének csökkentése – írja a Magyar Narancs.

A MOK szerint a tárgyaláson egyértelmű volt, hogy a minisztérium a megkezdett úton kíván tovább haladni, illetve a betegellátás alakításának „mestertervét”, ahogy a BCG tanulmányt sem mutatják meg Pintérék titkosításra és a harmadik fél jogaira hivatkozva. 

A belügyminiszter kitért az elmúlt időszakban felmerült orvosok által elkövetett bűncselekményekre illetve a betegek által tapasztalt kommunikációs problémákra – szerinte az orvosi etika helyzete miatt kell elválasztani a köz- és magánellátást. Pintér azt is egyértelművé tette, hogy a köz- és magánellátás viszonyának rendezése, együttműködés kialakítása még nincs napirenden, ebben nincs kormányzati álláspont.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint fontos a teljesítés alapú finanszírozás minél nagyobb arányú jelenléte.

Az alapellátásban a szakdolgozói bértámogatást nem tervezik megemelni a szakdolgozói béremelésnek megfelelően, azt az alapellátónak kell kigazdálkodni. Pintér szerint különben sem részesülnek más területen sem inflációkövető bérezésben a dolgozók.

Illetve a rezsiköltségek átvállalását sem tervezik, kormányzati cél, hogy 2028-ra csak meghatározott létszámot ellátó praxisok maradjanak fenn.

A munkaidőre való tekintetben a belügyminiszter szerint mindenki számára kötelező a nyolc óra, Takács Péter szerint lehetőség lesz a hat órás munkarendre is, azonban akkor ehhez igazítják a bérezést is. Ugyanakkor a kamara szerint nyolc órás rendelési idővel nem lehet kitölteni a teljes munkaidőt, mert az már ellátásbiztonsági kockázatot jelent, illetve az orvosoknak adminisztratív feladataia is vannak. 

(Kiemelt képünkön: Pintér Sándor belügyminiszter távozik meghallgatásáról, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának üléséről az Országgyűlés Irodaházában, Budapesten 2016. május 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás)