Kérdőjeles a szakszolgálatok jelentése az ellenzék amerikai pártfinanszírozásáról

Elvileg a szakszolgálatoknak nyilvánossá kellett volna tenniük az amerikai pártfinanszírozásokra vonatkozó információik nem minősített részét, ebből egy csomó kérdőjellel ellátott PowerPoint lett.

2022. november 23., 15:46

Szerző:

Nyilvánosságra hozta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága azt a dokumentumként átadott PowerPoint vetítést, amely alapján a Rogán Antal miniszter felügyelete alá rendelt Nemzeti Információs Központ nemzetbiztonsági kockázatról beszélt az ellenzék amerikai pártfinanszírozása kapcsán. Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke az MTI–nek eljuttatott közleményében ismertette, 2022. november 21-én kereste meg írásban a Hivatalt, levelében pedig azt kezdeményezte, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság döntésének megfelelően vizsgálják meg, hogy mit lehet nyilvánosságra hozni azokból az információkból, amelyeket Központ képviselője a testület tagjai előtt korábban ismertetett.

A levélre válaszul, eredményképpen a Központ meg is küldött egy nyilvánosan hozzáférhető dokumentumot, ebből azonban főként már ismert összefüggések és a hiányzó információk helyén szereplő hatalmas kérdőjelek kerültek most nyilvánosságra. A Központ által gyártott tájékoztató anyag eredeti dátumozása szerint 2022. november 17-én készült, címe pedig „Az Egységes Ellenzék külföldi kampánytámogatásainak áttekintése.”

A mellékelt tájékoztatóban Kovács Zoltán András dandártábornok, a Központ főigazgatója azt írta, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást. Az ügyek koordinációját és a keletkezett információk elemzését, értékelését és összegzését a NIK végzi.

„Az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy az Action for Democracy (AD) elnevezésű szervezet összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, nyolc alkalommal. Ebből az összegből az MMM 2022 március-július között mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a DatAdat-csoportnak” – írta, hozzátéve, a DatAdat GmbH 1,411 millió forintot, a DatAdat Professional Kft. 11,7 millió forint, a Datapraxis OÜ 1,4 millió forintot kapott.

Új információként jelenik meg, hogy az Action for Democracy az EzALényeg.hu nevű ellenzéki propagandaoldal kiadójának, az Oraculum 2020 Kft-nek is kiutalt 1 milliárd forintot.

 
A Nemzeti Információs Központ által az amerikai Action for Democracy kampányfinanszírozásairól készített összefoglaló. Forrás: Nemzetbiztonsági Bizottság

Az előadás további részében a Központ elemzése kitér az amerikai Kongresszus által törvényes felügyelet által tartott National Endowment for Democracy és több más amerikai szervezet általános jellemzése és tevékenységének ismertetése is. Itt szerepel egy laza kapcsolati háló felvázolása is, amely szerint az Action for Democracy magyarországi alapítványának tanácsadó testülete többek között a neokonzervatív Atlanti Tanácshoz, vagy az ugyancsak az amerikai kormányhoz kötődő Globsechez is köze van.

Mindezek az információk azonban korábban már a sajtóban is megjelentek, a 24.hu például több részes cikksorozatban számolt be a 2022-es választási kampányban Márki-Zay Péter mozgalma (Mindenki Magyarországa Mozgalom - MMM) által kapott Action for Democracy pénzekről. Ebből már hétfőn kiderült, 2022-ben, főként utófinanszírozásra 1,8 milliárd forint támogatást kapott az MMM az alapítványtól, ebből 1,4 milliárd forint a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által tulajdonolt, Szigetvári Viktor volt Együtt-politikust is munkatársaként feltüntető Datadat adatelemző céghez került át, a Datadat ellenzéki pártoknak nyújtott szolgáltatásait tehát nagy részben innen fizették ki.

A most közzétett Nemzeti Információs Központ által készített előadás többek között kitér Chris Maroshegyi szerepére, aki Márki-Zay korábbi amerikai útjait finanszírozta is szerintük, ugyanakkor 2020 júliustól a Facebookot is működtető Metánál dolgozott menedzsernél és az Action for Democracyben is tanácsadóként szolgált. Maroshegyi ezek mellett a Madeleine Albright néhai amerikai külügyminiszter nevéhez kötődő Albright Stonebridge Group piacelemző cég igazgatója is, valamint innen jött Márki-Zay útjának finanszírozása is.

Az anyag összességében amellett látszik érvelni, hogy az Action for Democracy szervesen illeszkedik az amerikai kormány külügyi stratégiai intézményeinek hálójába, közvetlen kapcsolatot a kormány és az alapítvány között azonban ez a információs csomag sem tárt fel.

Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője, aki Karácsony Gergely főpolgármester volt városdiplomáciai főtanácsadója is, korábban cáfolta, hogy külföldi beavatkozás része lenne a tevékenységük, többek között úgy fogalmazott, „nem a CIA által vezérelt gyíklények támogatták Márki-Zay Péter mozgalmát”.

Egy keddi sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter is cáfolta, hogy külföldi kormány, vagy titkosszolgálat segítette a kampányát. Ő közölte, az Action for Democracy támogatásának tényét már márciusban nyilvánosságra hozták, elszámolásaik pedig nyilvánosak. Hozzátette azt is, véleménye szerint „ha CIA beavatkozott volna a választásba, akkor Orbán Viktor ma börtönben ülne.”

Tegnap 17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).