Ungár Péter: Márki-Zay minden egyes megszólalásával a Fidesznek ad muníciót

Ungár Péter szerint rosszul kampányolt az ellenzék tavasszal és dermesztő, hogy amerikai pénzből finanszírozták Márki-Zay kampányát, amelyről a pártok nem tudtak semmit, utólag értesültek arról a volt miniszterelnök-jelölt elszólásából. 

2022. november 3., 16:20

Szerző:

Hosszú interjút adott Ungár Péter, az LMP társelnöke a 24.hu-nak, amelyben a választási vereség okairól is kérdezték. „Rossz volt a háborús álláspont. Rossz volt a jelölt, egy piacpárti konzervatívot indítottunk a Fidesszel szemben, közben a saját gondolatainkat a világról szinte titkoltuk. Nem volt meg az összefogás. Rossz volt a kampány” – válaszolta Ungár arra a kérdésre, hogy milyen tanulságokat vont le az ellenzék tavaszi vereségéből. 

„Az összefogás önmagában nem jelent semmit. Megválasztottunk egy jelöltet, akinek az volt az ígérete, hogy leváltja azt az ellenzéket, amelynek a logóival elindult a választáson. Ez képtelenség, olyan összeegyeztethetetlen dolog, aminek ez lett a következménye. [...] Persze Márki-Zay Péter nem így gondolja, ő azt gondolja, hogy mindent is jól csinált.

Azt például most is nagyon jól csinálja, hogy azóta minden egyes megszólalásával a Fidesznek ad muníciót. Nemcsak olajat önt a tűzre, hanem rádobja az összes tengeri madarat, amikor olyanokat mond, hogy még a tanártüntetést is Amerikából fizetik.

A 24.hu azzal, a mintegy 1,8 milliárd forintnyi támogatással is szembesítette Ungárt, amelyről nem tudni pontosan kiktől érkezett – a közvetítő szervezet a Demokrata Párthoz közel álló Action for Democracy volt – és az ellenzéki kampány közel felét finanszírozta. „Ha tudtuk volna mi, LMP-sek hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről. Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem. Hova lett elköltve?” – kérdezte válaszában Ungár. „A mi jelöltjeink, akiknek a kampányát csináltuk Gödöllőn vagy Nagykátán, nem látták.

Kaptunk egyszer tollakat, utólag is köszönjük szépen. Hol van ez a pénz? Nem tudjuk. Semmi foganatja nem volt. Volt egy MMM-kampány a migránsszámlálóval, igaz? Orbán Viktor üzenetét sikerült Orbán Viktor grafikájából kirakni, ez csodálatos”

– fejtette ki az LMP politikusa, leszögezve, hogy szerinte dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának a kampány amerikai finanszírozását. „Ez egy súlyosan problémás dolog. És nem önmagában az, hogy pénzt ad valaki. Az a párttörvény lényege, hogy magyar állampolgárok adhatnak pénzt pártnak. Soros György annyi pénzt ad egy pártnak, amennyit akar. Nem gond, ha valaki pénzt rak a politikába, csak akkor a Magyar Közlönybe bele kell írni, hogy ő adta a pénzt, ez a törvény lényege. És nem hülyeség, hogy így van, nagyon is rendben van. De így?! Mi az, hogy a választás után azért derül ki ez az egész, mert a jelölt nem tudja azt eldönteni, hogy lehet-e olyan neuron az agyában, amit nem mond ki a száján?” – kelt ki magából Ungár hozztéve,, hogy szerinte 

„ezzel a pénzzel valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle.”

(Kiemelt kép forrása: Ungár Péter Facebook-oldala)

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.