Az ellenzéki pártok azt állítják, hogy nem tudtak az Amerikából érkező támogatásról

Az ellenzéki pártok azt nyilatkozták, hogy egyiküknek sem volt tudomása az Amerikából érkező, 1,8 milliárd forintos kampánytámogatásról egészen addig, amíg Márki-Zay Péter nem említette meg nyilvánosan egy nyári podcastban. 

2022. november 22., 12:34

Szerző:

Az ellenzéki kampányt az ellenzéki pártok által összeadott, illetve a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által biztosított részből finanszírozták. Az összköltség 3,5 milliárd forint körül mozgott, ebből a hat párt összesen 1-1,2 milliárd forintot fedezett (ez volt a közös lista, illetve az egyéni jelöltek után kapott állami támogatás) – foglalja össze a 24.hu.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom biztosította a fennmaradó 2,2-2,4 milliárd forintot, ami több forrásból jött össze. Ebből volt 1,8 milliárd forint az Action for Democracy (AFD) nevű, idén februárban alakult szervezettől érkezett adomány formájában. A szervezet azt állítja, külhoni magyar állampolgároktól gyűjtötte a támogatást – azt nem tudni, pontosan kiktől, de Márki-Zay arról biztosította a 24.hu-t, hogy az AFD nem kért semmit a támogatásért cserébe. 

Az ellenzéki pártok nem tudtak róla

Az ellenzéki pártok azonban sorra azt nyilatkozták, hogy egyáltalán nem tudtak a pénzről. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a kampányban nem is látszódott a pénz, valószínűbb, hogy „valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle.”

A Demokratikus Koalíció a 24.hu-nak azt válaszolta, hogy ők nem kaptak ilyen támogatást, arról is csak a sajtóból értesültek, hogy az MMM külföldi adományokban részesült. Azt mondták: „Maga Márki-Zay Péter is elismerte, hogy ezekből a támogatásokból egyik ellenzéki párt sem részesült, csak az MMM.”

A Jobbik ennél óvatosabban fogalmazott: azt mondták, mivel az ügy nem minden részlete ismert, nem tudnak érdemben válaszolni a kérdésre. Jakab Péter – aki a kampány ideje alatt vezette a Jobbikot, viszont idén nyáron elhagyta a pártot – annyit mondott, hogy nem tudott ilyen pénzekről. 

A Momentum is a podcastból értesült az amerikai pénzről, saját jelöltjeiket maguk finanszírozták, és csak magyar állampolgárságú magánszemélytől fogadtak el adományokat.

Az MSZP nem követte nyomon, hogy Márki-Zay Péter és pártja honnan gyűjtik a támogatást, illetve nem tudott róla a Párbeszéd sem, állításuk szerint ők sem kaptak belőle.

Márki-Zay: minden kiderül a kampányelszámolásból

Márki-Zay Péter a 24.hu megkeresésére azt válaszolta, hogy az amerikai és magyar média is tisztában volt a támogatás tényével már a kampányidőszakban is, ezért kis esélyt lát arra, hogy az összeg titokban maradt volna az MMM kampányköltségeit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt. „Én az országot jártam, a költéseket nem én intéztem és nem is én hagytam jóvá, hanem az a kampánymenedzsment, amely a napi döntéseket hozta, minden nap a hat párttal egyeztetve, így biztosítva például, hogy semmilyen tiltott pártfinanszírozás ne fordulhasson elő.”

A volt miniszterelnökjelölt hozzátette, hogy a támogatás pontos összegéről neki sem volt tudomása egészen addig, amíg el nem készültek a kampányelszámolással. „Hogy pontosan mire költöttük az összességében 2,5 milliárdos hazai és külföldi magyaroktól érkező támogatást, azt a 42 ezer soros tételes beszámolónkból még Ungár Péter és a DK is pontosan tudhatja, nem beszélve az ellenfeleit kémfegyverrel lehallgató, megfigyelő, és beépített árulókkal operáló pártállamról” – tette hozzá Márki-Zay.

Az Egyesült Államokból érkező támogatás miatt jelenleg rendőrségi nyomozás, illetve titkosszolgálati vizsgálat zajlik. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti vitán az RTL Klub stúdiójába 2021. szeptember 24-én, Budapesten. Fotó: Dimény András)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.