Per helyett inkább fizetett a tankerület

Az elmúlt három év alatt megtartott helyettesítéseket fizette ki végre a kelet-pesti tankerület.

2024. július 2., 14:54

Szerző:

Összesen 13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunkák miatt, de a tankerület az első tárgyalási napot sem várta meg, inkább kifizette a tanárok által követelt összegeket – értesült a Népszava. Az egyik érintett pedagógus tájékoztatta a lapot arról, hogy a tankerület vezetése a keresetlevél átvételét követően „megdöbbentően gyorsan és együttműködően” reagált és intézkedett, mindenkivel peren kívül megegyeztek. 

A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakért pereltek, három évre visszamenőleg. A Népszavának nyilatkozó pedagógus szerint nem nagy összegekről, fejenként 80-100 ezer forintról volt szó. „Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat” – fogalmazott. 

A tankerület hozzáállása végül mindannyiukat meglepte, persze továbbra sem világos, miért kellett perrel fenyegetőzniük ahhoz, hogy megkapják a nekik járó pénzeket. A munka törvénykönyve szerint ugyanis a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért 50 százalékos bérpótlék, vagyis az óradíj 150 százaléka jár.

A székesfehérvári tankerület még nem fizetett

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt években már több hasonló pert is a tanárok nyertek meg. Mivel a perköltség gyakran magasabb, mint a pedagógusoknak kifizetendő összegek, a tankerületek számára is ésszerűbb, ha inkább megegyezésre törekednek. De még mindig van olyan tankerület, ahol ma is vitatják a pedagógusok többletmunka és túlóradíj-követeléseit.

Mint a székesfehérvári, ahol 21 tanár indított pert a négy napon belül elrendelt helyettesítések, túlórák és az iskolán kívüli, nem egyszer hétvégi munkavégzésért járó díjak elmaradása miatt. A Székesfehérvári Tankerületi Központ azonban nem tartja jogosnak a követeléseket, álláspontjuk szerint a pedagógusok tehetnek arról, ha napi 8 órán belül nem tudnak végezni a feladataikkal. Máshol viszont már születtek a tankerületet elmarasztaló ítéletek, például Szombathelyen, ahol a tankerület végül valamennyi pedagógus követelését elismerte. 

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)