Egy hónap alatt duplájára nőtt a tankerületi központok tartozása

Emelkedett az adósságokkal küzdő tankerületi központok száma is.

2024. május 24., 10:20

Szerző:

3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozása, a februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára – írja a Népszava a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. Emelkedett az adósságokkal küzdő központok száma is: amíg februárban 20, márciusban már a 60-ból 32 tankerületnek voltak tartozásai, közülük 14 tankerületi központ adóssága haladta meg a 100 millió forintot.

A tankerületi központok tartozása a Klebelsberg Központ szerint a késve fizetett rezsiszámlák miatt keletkezett 

A legtöbb tartozással továbbra is a nemrég korrupciós botrányba keveredett Belső-Pesti Tankerületi Központ rendelkezett, adóssága a februári 336 millió forintról márciusra 449 millió forintra nőttek. Ez a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának a kirúgásáról ismert Marosi Beatrix tankerülete is. Míg februárban nem voltak adósságaik, márciusban már 197 millió forint tartozást halmoztak fel.

Ugyancsak adósságok nélkül indult neki a márciusnak a Gyulai Tankerületi Központ, de hónap végére már 104 millió forint tartozásuk volt. Az Államkincstár listáján szereplő tankerületek közül csak az Esztergomi Tankerületi Központ és a Mátészalkai Tankerületi Központ tudta csökkenteni adósságait, előbbi 32 millió forintról 7 millió forintra, utóbbi 81 millió forintról 10 millió forintra. Az érintett 32 tankerületi központ összes lejárt tartozásállománya 3466 millió forint volt márciusban.

A Kaposvári Tankerületi Központnak februárban 154 millió forint, márciusban 322 millió forint tartozása volt, a Békéscsabai Tankerületi Központnak februárban 155 millió forint, márciusban 314 millió forint. Egy hónap alatt nagyot nőtt a Váci Tankerületi Központ lejárt tartozásállománya is, 97 millió forintról 241 millió forintra. A Klebelsberg Központ a Népszavával azt közölte, hogy szerintük a tartozásokat az okozza, hogy „néhány esetben” egyes rezsiszámlákat nem sikerül időben kiegyenlíteni.

A 2023. szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a 60-ból, az összes lejárt tartozásuk szeptember végén 1 milliárd 289 millió forint volt. A fentebb már említett Belső-Pesti Tankerületi Központnak 2023 augusztusában 154 millió forint, szeptemberben 39 millió forint tartozása volt. Az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak augusztusban 181 millió forint, szeptemberben 230 millió forint adóssága, a Békéscsabai Tankerületi Központnak augusztusban 105 millió forint, szeptemberben 68 millió forint, a Jászberényi Tankerületi Központnak augusztusban 47 millió forint, szeptemberben 30 millió forint lejárt tartozása volt.

A tankerületi központok tartozása költségvetési felügyelőket rendelt ki a Magyar Államkincstár 

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta a Népszavának, hogy az is gyakran előfordul, hogy a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni a központok. A Klebelsberg Központ szerint nem lehet eladósodásról beszélni, mert a tartozások a tankerületek együttes költségvetésének csak a töredékét teszik ki.

A Magyar Államkincstárnak több tankerületi központhoz is költségvetési felügyelőket kellett kirendelnie. A hatvan tankerületi központból a pénzügyminiszter 2021-től a Belső-Pesti és az Észak-Budapesti Tankerületi Központhoz, 2022-től pedig a Békéscsabai, a Jászberényi, a Kelet-Pesti és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központokhoz rendelt ki költségvetési felügyelőt – írja az Eduline. A  legfrissebb adatok szerint jelenleg négy tankerületi központ (békéscsabai, kelet-pesti, szigetszentmiklósi, jászberényi) gazdálkodását és kötelezettségvállalásait ellenőrzik a felügyelők. A BM közlése szerint a költségvetési felügyelők egyebek mellett felügyelik a közpénzek hatékony és szabályszerű felhasználását, ellenőrzik az egyedi kormánydöntések alapján biztosított források felhasználását, véleményezik a tankerületi központok szabályzatait, eljárásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.