Felügyelőket rendeltek ki országszerte több tankerületi központhoz

1,3 milliárdos tartozást halmoztak fel a tankerületi központok. Varga Mihály költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz: a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti, a Kelet-Pesti, a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ is felügyelet alatt áll. 

2023. november 4., 12:12

Szerző:

Több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik folyamatosan ellenőrzik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait – értesült a Népszava. Információik szerint a felügyelők kirendelésére elsősorban a felhalmozódott tartozásállomány miatt került sor.

A tankerületeket irányító Klebelsberg Központ (KK) a Népszava érdeklődésére elismerte, Varga Mihály pénzügyminiszter valóban költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz: a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti, a Kelet-Pesti, a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ is felügyelet alatt áll. A KK tájékoztatása szerint a felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének, mint írták, „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

A lap rámutat, hogy ennek némileg ellentmondanak a Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozásállományáról szóló legfrissebb adatai.

A 2023. szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a 60-ból, összes lejárt tartozásuk szeptember végén 1 milliárd 289 millió forint volt.

A fentebb már említett Belső-Pesti Tankerületi Központnak idén augusztusban 154 millió forint, szeptemberben 39 millió forint, az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak augusztusban 181 millió forint, szeptemberben 230 millió forint, a Békéscsabai Tankerületi Központnak augusztusban 105 millió forint, szeptemberben 68 millió forint, a Jászberényi Tankerületi Központnak augusztusban 47 millió forint, szeptemberben 30 millió forint lejárt tartozása volt.

Ugyancsak jelentős lejárt tartozást halmozott fel a Sárvári Tankerületi Központ (augusztusban 210 millió forint, szeptemberben 227 millió forint volt az adóssága), a Váci Tankerületi Központ (augusztusban 137 millió forint, szeptemberben 54 millió forint), a Veszprémi Tankerületi Központ (augusztusban 115 millió forint, szeptemberben 103 millió forint). A Győri Tankerületi Központban az augusztusi 1 millió forintról szeptemberre 84 millió forintra nőtt a tartozásállomány, a Kisvárdai Tankerületi Központnál 2 millió forintról 70 millió forintra. Ezekhez a tankerületi központokhoz még nem rendeltek ki költségvetési felügyelőket,

(Kiemelt képünk: A Belső-Pesti Tankerületi Központ Budapesten. Fotó: Google)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.