Értelmezhetetlen adatokkal állt elő a tankerület a kirúgott tanárok perében

A bíró kifogásolta, hogy bár elég időt kapott a tankerület a kért kimutatás benyújtására, csak az utolsó pillanatban küldték el azt.

2023. december 5., 15:43

Szerző:

Kedd délelőtt folytatódott a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok pere a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán, és bár Halász Krisztián tanácselnök bíró szerette volna lezárni a lassan egy éve húzódó perfelvételi szakaszt, erre most sem kerülhetett sor. A bíró szóvá tette a tankerületi központ jogi képviselőjének, Szikora Gábornak, hogy a kért kimutatást, bár egy hónapjuk volt rá, csak december 1-jén, péntek éjjel 11-kor küldték el a bíróságra, így azt nem tudta részletesen átnézni – írja a Népszava.

Annyit azonban megállapított a bíró, hogy a tankerület által benyújtott adatok értelmezhetetlenek, nem tudja elképzelni, hogyan mulaszthatott valaki például 14,5 tanórát vagy hogyan tölthetett 1,72 napot polgári engedetlenséggel. A következő tárgyalási napra az adatok pontosítását kérte „normális” számokkal.

Polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében összesen három peres eljárás van folyamatban, 13 érintett pedagógussal, akik azért fordultak bírósághoz, mert jogtalannak érzik elbocsátásukat. A Kölcseyből tavaly ősszel kirúgott öt tanár között van a Tanítanék Mozgalom két ismert tagja, Törley Katalin és Palya Tamás is.

(Kiemelt kép: Diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

2024. június 25., 13:43

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.