„Az abortusz már önmagában is elég komoly traumával jár a nők számára”

Az abortusz törvény módosítása szeptember 15-én lép hatályba, de arról megoszlanak a szakmai vélemények, hogy eléri-e a célját.

2022. szeptember 14., 13:15

Szerző:

Pintér Sándor belügyminiszter a magzati élet védelméről szóló rendeletet adott ki a Magyar Közlönyben. A rendelet az 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbi rendeletet módosítja: megváltoztatja az abortuszhoz szükséges kérőlapot.

A módosítás lényege, hogy a kérvényezőnek ezentúl egy olyan leletet is be kell mutatni, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből, amely szeptember 15-én lép hatályba – írtuk korábban.

Ez a gyakorlatban a magzat szívhangjának meghallgatását teszi kötelezővé a kismama számára. A rendelet meglehetősen hamar, szeptember 15-étől lép hatályba. 

A magyarok több, mint fele élet-párti

A Mandiner még 2022. júliusában közölte a Szent István Intézet megrendelésére a Nézőpont Intézet által készített, 1000 fő bevonásával készült felmérést azzal kapcsolatban, hogy mikortól kezdődik az emberi élet, és kinek a felelőssége a döntés, hogy vállalják-e a gyermeket. Akkor ebből a felmérésből az derült ki, hogy a magyar emberek 56 százaléka, sőt, a nőknek a 64,2 százaléka gondolta úgy, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdődik. A megkérdezettek közel 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gyermekvállalás kérdése az anya és az apa közös felelőssége és döntése, nem csupán a várandós nőé. A felmérés elsődleges célja az volt, hogy kiderítsék a Szent István Intézet Veletek az első pillanattól című kezdeményezésének lehetséges támogatottságát. 

A konzervatív Szent István Intézet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében üdvözölte a Pintér által aláírt módosítást. Úgy fogalmaztak: a várandós nőnek is lehetőség az új eljárásrend, amely az árnyaltabb, megalapozottabb döntés esélyét hordozza, hiszen „a kismamára nehezedő kényszerek sűrűjében épp csak az érintettel való kommunikáció nem valósul meg.” A Szent István Intézet javasolja, hogy az „élet kopogtatásának” első pillanatától a várandós nőknek álljon rendelkezésükre egy éjjel-nappal hívható krízisszolgáltatás is, amelynek telefonszáma már a várandósteszteken feltüntetve segítséget nyújthat a valamely okból nehéz helyzetben lévő édesanyáknak. 

Patent: a kormány évek óta nyirbálja a nők reprodukciós jogait

Pintér Sándor rendeletére reagálva a Patent Egyesület (nők elleni erőszak és reprodukciós jogokkal foglalkozó nőjogi szervezet) Facebook-posztban reagált kedden. Az Egyesület szerint a mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet, és ennek a felesleges és értelmetlen eljárásnak az egyetlen célja az, hogy megalázza a nőket. A Patent posztjában azt is felidézte, hogy a kormány már évek óta csendesen nyirbálja a nők reprodukciós jogait. 

„2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását; a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket; a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik; és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára. Ezt a folyamatot nevezzük lopakodó szigornak” – foglalja össze a Patent.

Az egyesület még hozzáteszi, hogy szerintük az, ha az abortusz mellett döntő nőt arra kényszerítik, hogy meghallgassa a magzat szívhangját, egy életet sem fog megmenteni, és az abortuszok számának csökkenéséhez sem fog hozzájárulni. Ez az eljárás inkább megbélyegzi azokat a nőket, „akik a “női princípium” alázatos beteljesítése helyett önálló, felelős döntést mertek hozni a saját életükről.”

 

Szívhang helyett szexedukáció és ingyen óvszer

Lapunknak Váradi Fanni szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás Központ tagja elmondta, hogy a szívhang meghallgatását a szakma harmadlagos prevenciónak hívja, ezt még megelőzi egy elsődleges és másodlagos prevenció, és azok nélkül a harmadlagos prevenciónak nincs értelme. A rendelkezés elviszi a fókuszt az elsődleges és másodlagos prevenció fontosságáról és lehetséges fejlesztéséről.

Elsődleges prevenciónak nevezzük a megfelelő szexedukációt, a szexuális egészség általános védelmét, a fiatalok kommunikációs készségének fejlesztését. A másodlagos prevenció esetében könnyebben elérhető fogamzásgátló módszereket kellene biztosítani, például álljon rendelkezésre ingyenes óvszer, lehetne olcsóbb a fogamzásgátló tabletta. A harmadlagos prevenció akkor lép életbe, mikor már „megtörtént a baj,” és a célja az, hogy még egyszer ne forduljon elő hasonló eset – mondta Váradi Fanni.

Nem tudhatjuk, hogy egy adott abortusznak mi a története. A nők általában nem jó kedvükben döntenek a terhesség megszakítása mellett, és változatos indokok állhatnak mögötte: pl. gazdasági indokok, párkapcsolati problémák, abúzió, személyes indokok.

„Előfordulhat az is, hogy egy nő se testileg, se lelkileg nem érzi magát késznek az anyaságra. Akármi legyen is az indok, az abortusz már önmagában is elég komoly traumával jár a nők számára, és a magzat szívhangjának meghallgatása csak további lelki sérülésekhez vezethet.”

 – tette hozzá Váradi Fanni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy szülész-nőgyógyász ultrahangvizsgálatot végez egy terhes nőn. Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 21:22

Nagy Eszter ötpárti ellenzéki jelölt a szavazatok 60,81 százalékának, összesen 1204 szavazatnak a megszerzésével kerekedett felül a Fidesz-KDNP jelöltjére, Bálványkövi Istvánra leadott 714 szavazattal (36,06 százalék) szemben.