A Magyar Orvosi Kamara támogatja az abortusz szabály módosításait

A Magyar Orvosi Kamar Országos Etikai Bizottságának elnöke szerint az abortusz szabály módosítása etikai szempontból jó.

2022. szeptember 14., 11:29

Szerző:

„Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást” – közölte a Népszavával Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke a Pintér Sándor által bevezetett abortusz szabály módosításról.

Elmondása szerint az orvoslás egyik alapelve az élet védelme, és az élet az etikai kódexükben a fogantatástól kezdődik, ezért azt az orvosoknak védeniük kell. „ Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező” – tette hozzá.

Böszörményi-Nagy szerint az orvosnak minden olyan információval el kell látnia a páciensét, amely segíthet a döntésben. „Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie” – mondta.

Az abortusz előtt meg kell hallgatni a szívhangot

Korábban megírtuk, hogy változik az abortuszhoz szükséges kérőlap, a kérvényezőnek ezentúl egy olyan leletet is be kell mutatni, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta – derül ki a legújabb Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből, amely szeptember 15-én lép hatályba.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező”, azaz a szívhang abortusz előtti meghallgatása már régóta téma a magyar közéletben, az akkor még jobbikos Dúró Dóra már 2016-ban beterjesztett egy javaslatot arról, hogy a terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. A politikus a javaslatot 2018-ban már a Mi Hazánk Mozgalom színeiben ismét benyújtotta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)

19:45

Egyes sajtóhírekkel ellentétben az MVM számlázási rendje nem változott, a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra – közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2022. szeptember 29., 14:05

Péntek 16 órától hétfő 04:30-ig a Nemzeti Vágta átveszi a terepet a Hősök tere körül. Péntektől máshogy fognak járni a buszok is a hétvégén, az 1-es metró viszont sűrűbben közlekedhet a rendezvényre látogatók miatt.

2022. szeptember 29., 13:32

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.