Tüntetés lesz az abortuszrendelet módosítása ellen

A tüntetés két hét múlva lesz. A demonstrációt a Patent Egyesület szervezi. 

2022. szeptember 14., 13:01

Szerző:

Tüntetés lesz két hét múlva, szeptember 28-án az abortuszrendelet módosítása ellen. Az eseményt a Patriarchátust Ellenzők Társasága jogvédő egyesület (Patent) szervezi, a pontos helyszín még nem ismert, azzal kapcsolatban a Facebook-esemény szerint később adnak tájékoztatást, szúrta ki a hvg.hu.

Pintér Sándor belügyminiszter rendelet módosítása nyomán ezentúl az állapotos nőnek be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy a nő számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

A Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait. A Facebookon azt írják, hogy

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

A szervezet szerint akkor csökkenne az abortuszok száma, ha „méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek, mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást, és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tüntetők Washingtonban, a tervezett abortusztilalom elleni vonuláson. Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

2022. október 4., 17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

2022. október 4., 17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.