Ismét terjed a szamárköhögés Magyarországon – komoly járványtól tartanak a szakemberek

Az elmúlt hetekben közel duplájára nőtt a szamárköhögéses esetek száma hazánkban.

2024. szeptember 10., 14:54

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben 342 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak, míg júliusig összesen 185 esetről szereztek tudomást. Az esetszámok gyors növekedése a tanév megkezdésével fokozódhat, ami aggodalomra ad okot – számolt be róla a Portfolio.

A zárt terekben együtt tartózkodó több tucat gyermek között még könnyebben terjedhet a fertőzés, de a felnőttek sincsenek biztonságban, hiszen a nyaralásokat követően szeptemberben a legtöbben visszatérnek a munkahelyükre, így a személyes találkozások számával nő a kockázat is.

A szamárköhögés a kisbabákra és az idősekre nézve a legártalmasabb

Mint számos egyéb fertőzés esetében, itt is kijelenthető, hogy a szamárköhögés a veszélyeztetett csoportok, különösen a csecsemők és az idősek szempontjából lehet rendkívül veszélyes. Az ő védelmük érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ ismét felhívta a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Mint a nyilvános adatokból kiderült, augusztus végéig már 123 csecsemő fertőződött meg, és két kisbaba el is hunyt a betegség következtében. Szlávik János infektológus szerint a vakcina az egyetlen hatékony védekezési mód, és a várandós nőknek is azt javasolja, hogy oltassák be magukat.

Annak is javasolt a vakcina felvétele, aki közvetlenül érintkezik egy csecsemővel, tehát a családtagok is ilyen módon tehetik a legtöbbet a kisbabák védelméért. A kicsik egészségéért nem véletlenül aggódnak a szakemberek, ugyanis az adatok alapján ők a legfogékonyabbak a szamárköhögés-fertőzés iránt. Míg az idős betegek a legyengült immunrendszerük miatt vannak veszélyben, addig a kicsik számára az jelenti a legnagyobb problémát, hogy szervezetük még nem képes védekezni a kórokozó ellen.

Szlávik János arra is felhívta a figyelmet, hogy tévhit azt gondolni, hogy a betegséget érdemes elkapni, ugyanis ez nem biztosít immunitást a későbbiekben sem, ugyanakkor akár maradandó károsodást is okozhat.

 

A betegséget nem könnyű azonosítani, ugyanis a kezdeti időszakban egy klasszikus megfázásos betegségnek tűnik, amely köhögéssel, orrfolyással és enyhe lázzal jár. Csakhogy a köhögés hosszú idő múltán sem csillapodik, sőt fuldokló, görcsös rohamok is kísérhetik. Figyelmeztettek: ezekkel a tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Továbbra is figyelik a szamárköhögéses esetek alakulását, de mivel minden megyéből jelentettek fertőzötteket különböző korosztályokból, akár egy komoly járvány kialakulására is fel kell készülni, így kisbabák esetében a védőoltások beadása indokolt, ahogyan a 6 és 12 éves korban esedékes emlékeztető oltások felvétele is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.