Sulyok Tamás máris felmentett egy bírót

Ügyvédi kórus fog énekelni Sulyok Tamás beiktatási ünnepségén, aki máris felmentett egy bírót az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára.

2024. március 8., 20:55

Szerző:

Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára felmentette Balogh Krisztina bírót 2024. március 10-ei hatállyal – derült ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből. Az államfő egy fegyelmi büntetés indítványozására való tekintettel mentette fel tisztségéből a bírót – írja a 24.hu. 

Sulyok Tamás beiktatási ünnepségén ügyvédi kórus fog énekelni 

Mégis rendeznek beiktatási ünnepséget Sulyok Tamásnak – tudta meg a Népszava. Sulyok Tamás köztársasági elnök március 5-én lépett hivatalba. Beiktatási ceremóniáját március 10-én vasárnap délután tartják – írja az állami hírügynökség, de nem az államfő hivatalára, hanem az MTVA Sajtó és Marketing Irodájára hivatkozva. Hozzátették, a budai Várban, a Sándor-palota előtti Szent György térre szervezett ünnepséget élőben közvetíti 14 órától az M1 és a Duna televízió, valamint a Kossuth Rádió.

A közlemény szerint a ceremónia a díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály katonai tiszteletadásával kezdődik, majd a történelmi zászlók bevonulása és a történelmi egyházak áldása után Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédével zárul. A beiktatási ünnepségben közreműködik Kubik Anna színművész, Kacsó Hanga népdalénekes, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa.

A közmédia, feltehetően az ünnepség fényét emelendő, és az új államfő „szuverenitását” erősítendő, Fidesz-közeli személyiségekkel és szervezetekkel kommentálja majd az eseményeket. A közvetítés előtt 13.50-től az M1-en és a Dunán Imre Balázs, a közmédia műsorvezetője ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal beszélget, a Kossuth rádióban Ujhelyi Zoltán vendége Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója lesz. Az élő adás után 15 órától folytatódik mindkét stúdióbeszélgetés.

Mindössze négy nappal a jelölése után, titkos voksolással választotta meg a parlament az egyedüliként induló államfőjelöltet. Sulyok Tamás beszédében kiemelte: kegyelmezés esetén a lehető legszélesebb transzparencia híve lesz. Február 26-án az Országgyűlés kétharmados kormánypárti többséggel megválasztotta Sulyok Tamást államfőnek. Az Alkotmánybíróság volt elnöke – a pedofilügyben adott elnöki kegyelem miatt kipattant botrány egyik következményeként lemondott – Novák Katalint követte a sorban. Ugyanakkor Sulyok kedden szinte fű alatt vette át a hivatalát, ami hivatalosan akkor derült ki, amikor közleményt tettek közzé első intézkedéséről, Svédország NATO-csatlakozását ratifikáló parlamenti döntés ellenjegyzéséről.

(Kiemelt képünkön: Sulyok Tamás köztársasági elnök. Fotó: Dr. Hoppál Péter Facebook oldala)