Sulyok Tamás munkába áll, mától új köztársasági elnöke van az országnak

Sulyok Tamás március 5-én lépett hivatalába, ő lett a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

2024. március 5., 13:24

Szerző:

Az Országgyűlés elnökének feladatait ellátó alelnök március 2-án, szombaton küldte át aláírásra a köztársasági elnöknek a svédek NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt, amit szintén február 26-án fogadott el az Országgyűlés. Sulyok Tamás keddtől a Sándor-palotában dolgozik, és akár első munkanapján aláírhatja azt – írta a 24.hu.

Az Országgyűlés február 26-án fogadta el Novák Katalin lemondását, majd még aznap megválasztotta utódjának a kormánypártok jelöltjét Sulyok Tamást, aki az Alaptörvény szabályai szerint a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba, írja az Infostart. Erre a rövid időszakra az ideiglenes köztársasági elnök ismét Kövér László házelnök lett, az ő helyét pedig Lezsák Sándor vette át.

A köztársasági elnök hivatalának honlapján kedden 10 órakor még nem szerepelt Sulyok Tamás, csak az, hogy a volt államfő gratulált, és sok erőt kívánt neki a következő évekre.

Sulyok Tamást február 26-án választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. 

Megválasztása után elmondott beszédében az új államfő, aki az Alkotmánybíróság elnöke, azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén. Azt mondta, bizonyos hatáskörökben, például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén a lehető legszélesebb transzparencia híve. 

Sulyok Tamás 1956-ban született Kiskunfélegyházán. Két felnőtt gyermeke van. Édesapja ügyvéd volt, de 1945 után nem tudta tovább folytatni a praxisát, politikai okokból ugyanis törölték az ügyvédi kamarából. Ezután több mint tíz évig fizikai munkás volt, és csak 1957-től tudott jogtanácsosként elhelyezkedni. Édesanyja pedagógusként dolgozott. Mindkét bátyja ügyvédek lettek, sőt a feleségeik is jogi foglalkozásúak. A nővére élelmiszeripari mérnök.  maga pedagógus akart lenni, később inkább a jogot választotta.

Nemrég írtunk arról, hogy kiderült az igazság Sulyok Tamás első milliójáról.

(Kép forrása: jogikonyvszalon.hu)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.