Kiderült mikortól lesz Sulyok Tamás köztársasági elnök

Az új köztársasági elnök személyét február 26-án megválasztja az Országgyűlés – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon.

2024. február 23., 12:36

Szerző:

A köztársasági elnök érvényes ajánlásához az összes képviselő egyötödének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent – közölte Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője. Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában – írta Kocsis Máté. „Tekintettel a ma reggeli Házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben” – zárta bejegyzését a vezető kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

Sulyok Tamás lehet a következő köztérsasági elnök

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok. Az ellenzéki pártok azonnal támadni kezdték a jelöltet, mondván, hogy „pártkatona”, „biogolyóstoll”, „báb”, illetve hogy az Alkotmánybíróság elnökének felterjesztése szimpla bábjáték, amellyel az Orbán-rezsim csak elfedni akarja a bajt.  

A DK szerint „Sulyok és társai söpörtek már el hazug érvekkel ellenzéki népszavazási kezdeményezéseket, alkotmányosnak minősítették a hajléktalanok rendőrségi üldözését, jóváhagyták a rabszolgatörvényt, valamint azt is elnézték, hogy a munkavállalókat szolgasorba taszító jogszabály ellen tiltakozó ellenzéki képviselőket nem engedték be a közmédia épületébe” – olvasható az ellenzéki párt közleményében.

Sulyok Tamás is reagált a Fidesz-KDNP döntésére, miszerint őt szeretnék látni a köztársasági elnöki székben. „Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. 

A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom."

Péntekre soron kívüli hátbizottsági ülést hívott össze Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A gyors bejelentésből arra lehet következtetni, hogy a jövő hét második felében egy rendkívüli ülésen, vagy a március 4-i rendes parlamenti ülésnapon megválaszthatják a kormánypártok államfőjelöltjét, Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnököt. A soron kívüli, reggel 9 órás ülést Kocsis “Magyarország köztársasági elnöke megválasztásának napirendre vétele érdekében” kezdeményezte – vette észre a HVG a frakcióvezető indítványát, melyet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének nyújtott be. 

(Kiemelt képünkön: Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke, a kormánypártok új köztársasági elnök jelöltje. Fotó:jogikonyvszalon.hu)