Kiderült az igazság Sulyok Tamás első milliójáról

Csodaedény-készlettel is házaltak Sulyok Tamás ügynökei a 90-es években. Előfordult olyan is, hogy engedély nélkül árusítottak, így a pénzügyőrök bezárták a bazárt. 

2024. március 1., 10:59

Szerző:

A megválasztott köztársasági elnök, Sulyok Tamás ügynökei a 1990-es évek elején házhoz mentek, hogy ott tartsanak bemutatófőzéseket – írja a Szeretlek Magyarország a hvg360 nyomán. Az igazán nagy üzletet viszont a valutásboltok jelentették, amelyekből Szeged mellett Budapesten, Kecskeméten és Siófokon is volt. A Selco-üzletek eleinte Szeged környékén jelentek meg, de nemsokára már Budapesten, Kecskeméten, Siófokon is felbukkantak, komoly konkurenciát jelentve az állami Intertourist valutásboltoknak is.

Az aranyékszerektől, a Sony és TDK videokazettákon át konyakokig és whisky-ig mindent árultak.

A megválasztott köztársasági elnök cégét bezáratta a NAV. 

Sulyok Tamás úgy árulta csodálatos edénykészleteit, hogy meghívatták magukat vacsorára 

1990-ben csodálatos edényekről adott hírt a Délmagyarország. „Lassan hazánkban is kialakul egy olyan réteg, amely előtérbe helyezi az egészséges életmódot, a korszerű táplálkozást. Ők nem tekintik különcségnek a Nyugat-Európában, Amerikában már elterjedt – a nálunk megszokottól erősen különböző – főzési kultúrát. Lehet ugyanis víz nélkül főzni, zsír nélkül sütni, csak speciális anyagú és kialakítású edény kell hozzá” – írták. „Az energiatakarékos – hőtárolós edényben a hagyományosnál sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, és így rövidebb idő alatt készíthető el az étel. Az előmelegített edényben az asztalon is perceken belül megsül a hús úgy, hogy az minden fűszerezés nélkül is élvezhető. Az már teljesen magától értetődő, hogy az edény fülét bármikor meg lehet fogni, illetve a széle olyan kiképzésű, hogy egyszerűen nem csöppen utána, ha kiöntünk belőle valamit.”

Az edényeket a cikk szerint a svájci AMC (Alfa Metalcraft Corporation) gyártja, és kizárólagos hazai forgalmazója egy szegedi cég, a Selco Kereskedelmi Kft. Ez az a vállalkozás, amiről a Hvg írta meg először, hogy Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök cége volt az 1990-es évek elején. A Délmagyarország arról is beszámolt, hogyan adta el a csodaedényeket a Selco. Először is elmesélik az olvasóknak, hogy az edénycsalád sehol a világon nem látható üzletek kirakataiban, nem kínálja egyetlen bolt se. De akkor hogy juthatunk hozzá? Úgy, hogy meg kell hívnunk Sulyok Tamás cégének egyik képviselőjét vacsorára.

„Az ügynök, bocsánat, a munkatárs bejelentkezik egy családhoz, és egyúttal megkéri őket, hívják meg az általa elkészítendő vacsorára barátaikat is. Nem eladni megy, hanem bemutatni. Aznap este nem is lehet tőle megvenni, árat sem mond, ezt csak egy későbbi időpontban, négyszemközt közölheti.” A cikk szerint a nagy titkolózás kizárólag a vevők érdekei miatt van, miszerint a „cég nem hozza olyan kellemetlen helyzetbe a négy-öt párból álló- asztaltársaságot, hogy árat is mond. Esetleg ketten-hárman megveszik, a maradék kettőnek pedig szégyenkeznie kell szerényebb anyagi lehetőségei miatt. Körülbelül ilyen figyelmesség jelzi az egész értékesítési folyamatot.” Megszólal a cikkben a rendkívül figyelmes értékesítő csapat főnöke, Varga Ferenc is. Elmondja, hogy van más különlegesség is a működésükben. Az értékesítési hálózatuk felépítését az AMC-től lesték el.

„Nálunk a hagyományos értelemben nincs munkabér, az árrésből mindenki meghatározott arányban részesedik. Minél magasabb a szint, annál kisebb hányadban, hiszen egyre több eladás - jutalék  adódik össze” – magyarázza Varga Ferenc.

Sulyok Tamás cégét bezáratta a NAV

A hétfőn megválasztott köztársasági elnök valutás boltjaiban aranyat, videókazettákat és legót is lehetett kapni. Előfordult olyan is, hogy az ügynökeik engedély nélkül árusítottak, így a pénzügyőrök bezárták a bazárt. Az RTL Híradó kérdéseire az Alkotmánybíróság sajtóosztálya azt írta: a cég tevékenysége nem hasonlítható piramisjátékhoz, hanem a manapság is népszerű MLM elven működött az értékesítési tevékenysége. Sulyok Tamás szerint a cége jogszerűtlenül senkinek nem okozott kárt. 

Ebben a rendszerben a magasabb pozícióban állók kifejezetten szép bevételre tehetnek szert. A legtöbbet azonban az egészet működtető cég nyeri: az értékesítői nem alkalmazottak, hanem önálló vállalkozók, akiknek jutalékot, nem munkabért fizetnek, ezáltal minden járulékot és közterhet megspórolnak. A Délmagyarország szerint Sulyok Tamás vállalkozásának annyira megtetszett az AMC-től ellesett módszer, hogy azt tervezték, más területeken is bevezetik – írja a Szeretlek Magyarország.

„Bezáratták az aranybazárt”

– ilyen címmel számolt be a Veszprémi Napló 1992. júliusában a malőrről. Az írás szerint „tetszetős aranyékszereket” árultak Veszprémben, Ajkán és Várpalotán a művelődési házakban. „Mint kiderült, a Selco Kft. bízta meg – szabálytalanul! Sulyok Tamás az RTL-nek küldött válaszában üzleti múltját azzal indokolta, hogy az ügyvédi és a vállalkozói tevékenység akkoriban nem vált olyan élesen el egymástól, és hozzátette, tudomása szerint jogszerűtlen veszteséget senkinek sem okozott.

(Kiemelt képünkön: Sulyok Tamás köztársasági elnök. Fotó: Dr. Hoppál Péter Facebook oldala)