Schadl György börtönben ülve is 189 milliót keresett

Schadl György az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal már gyakorlatilag megkereste azt az összeget, amiből kifizetheti a rá kiszabott pénzbüntetést.

2024. július 5., 12:56

Szerző:

Bár 2021 novemberétől két éven át, házi őrizetbe helyezéséig börtönben ült Schadl György, a végrehajtók korrupcióval vádolt korábbi elnöke, a letartóztatásának két éve alatt összesen 189 millió forintot keresett az érdekeltségébe tartozó, állami feladatot ellátó végrehajtói irodákkal – írja cikkében a 24.hu a társaságok friss pénzügyi beszámolóira hivatkozva. A portál szerint mindez azért is érdekes, mert a Központi Nyomozó Főügyészség a vádemelésében egyebek mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a volt végrehajtói elnökkel szemben, tehát Schadl György a börtönben ülve csaknem megkereste a lehetséges büntetése összegét.

A volt végrehajtó elnök a saját irodáján kívül ráadásul a szintén vádlott felesége végrehajtói irodájában is rendelkezik tulajdonrésszel, és noha meggyanúsításuk után mindkettőjüket felfüggesztették, az irodák azóta is termelik nekik a pénzt. Erre azért van lehetőség – írja a lap –, mert a Schadl házaspár irodáit helyettesítéssel más végrehajtók vették át, a helyettesekkel pedig mindketten úgy állapodtak meg, hogy azok 10 százalékos tulajdonrészt kaptak a végrehajtói irodáikban. Ez azt jelenti, hogy a két végrehajtói iroda nyereségének 90 százaléka továbbra is a Schadl házaspárt illeti meg, és ez az összeg az elmúlt két évben meghaladta a 425 millió forintot.

Schadl György számára egyébként Takács Katalin, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatalvezetője engedélyezte a cégátalakítást, vagyis azt, hogy az irodáját 10 százalékos tulajdonszerzés mellett egy másik végrehajtó működtesse tovább. Mivel a cégiratok a nyereség felosztására is kitérnek – tehát arra, hogy a megkeresett pénz 90 százaléka továbbra is Schadlt illeti –, a 24.hu kérdésekkel fordult a végrehajtói karhoz és a hivatalvezetőhöz, azonban sem a kar, sem Takács Katalin nem válaszolt a megkeresésükre.

A 24.hu szerint mindenesetre figyelemre méltó körülmény, hogy Schadl Györgynek – nagyjából nyolcvan társával együtt – a hét évre szóló végrehajtói megbízatása 2022-ben, a bebörtönzése alatt lejárt, ám ő azóta is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékében, irodáját a büntetőper ellenére sem fosztották meg a folytatás lehetőségétől. A hosszabbítási kérelmekről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága dönt, és mint az rtl.hu korábbi cikke rámutatott, a törvények alapján Schadl esetében vagy egyszerűen úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a működési engedélyét, vagy valaki fegyelmi eljárást indított Schadl György ellen, és amíg az véget nem ér, felfüggesztették a hosszabbításról szóló döntést. Ebben az esetben Schadlnak nem is kellett kérelmet benyújtania a folytatásról, mert az eljárás automatikus – áll a cikkben.

(Kiemelt képünkön Schadl György. Forrás: Miskolci Egyetem)

A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.