Tüntetők sorfala mellett, nagy rendőri készültség közepette érkezett Maruzsa Zoltán és Rétvári Bence a tanárokkal konzultálni

Megérkeztek a politikusok és a tanárok arra a konzultációra, amelyet a Belügyminisztérium kezdeményezett az iskolaigazgatók és a kijelölt tanárok bevonásával. A Nemzeti Közszolgáltati Egyetem előtt tüntetők sorfala várta az érkezőket. 

2022. december 16., 11:06

Szerző:

Támogató üzeneteket ábrázoló transzparensekkel várta a kormány oktatási fórumára érkező tanárokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre előtt néhány tüntető, mellettük pedig jelentős létszámban voltak jelen rendőrök is – tudósít a helyszínről a Mérce.

Nagy a titkolózás, a tanárok bejelentésre számítanak

A találkozóra érkező, a Mérce által megkérdezett tanárok még mindig nem látják pontosan, mi várja őket odabent. Egyikük úgy tudja, minden tankerületi vezetőt azzal bízott meg az oktatási kormányzat, hogy nyolc-nyolc tanárt delegáljanak saját körzeteikből.

„Nem valószínű, hogy több száz ember érdemben tudjon konzulálni, tehát inkább bejelentésre számítunk” – mondta az egyik meghívott pedagógus a Mércének. A meghívott tanároknak, igazgatóknak és szakszervezeteknek 9:15-re kellett megérkeznie az épületbe, ahol is a Magyar Zoltán teremben lesz majd a konzultáció.

A helyszínen nagyjából két tucatnyi tüntető is megjelent, akik azt mondták a Mércének, erőt kívánnak adni a hónapok óta béremelésért, megbecsülésért és érdemi szakmai konzultációért tüntető tanároknak. Ők sorfalat állva, transzparensekkel üdvözölték az érkező pedagógusokat.

Érkeznek a politikusok is

A főbejáraton keresztül ment be az épületbe Horváth Péter, a kormány által létrehozott szakmai szervezet, a Nemzeti Pedagóguskar Elnöke: akinek a rögtönzött sajtótájékoztatóját elnyomta a tüntetők skandálása. „Semmit rólunk nélkülünk!”, illetve „Nincs tanár, nincs jövő!” kiabálással harsogták túl az újságírók kérdéseire válaszoló Horváthot. Annyit ugyanakkor el tudott mondani, hogy szerinte sem oldja meg a problémákat egyetlen konzultáció, ezért további egyeztetésekre számít.

Horváth Péterrel ellentétben egy mellékbejáratnál elhelyezett beléptetőkapun slisszolt át Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, így a sajtónak esélye sem volt kérdezni tőle.

Megjelent a helyszínen Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanára is, aki szerint a fórum valójában „színjáték”. Mint mondta, ő maga nem biztos, hogy szóba állna például Maruzsa Zoltánnal, de mégis eljött azért, hogy támogassa a meghívott kollégáit. Törley nem vár áttörést a konzultációtól, de úgy fogalmazott: „Várjuk meg a végét.”

Maruzsa Zoltánhoz hasonlóan a „biztonságos” útvonalat választotta Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár, annyit azonban ennek ellenére is sikerült a Mércének emgkérdezni tőle, hogy lehetséges-e érdemi egyeztetést folytatni ennyi meghívott vendéggel, amire azt mondta, szerinte működőképes lehet egy hatszáz fős konzulátció is, hiszen korábban „27-28 ezer pedagógussal is sikeresen egyeztettünk” – utalt Rétvári a belügy által kiküldött, tanároknak címzett kérdőívekre. Az államtitkár a tüntetők dühös, „Nézz a szemembe!”, illetve „Jegyzed meg az arcom!” kiáltásai közepette sétált be az egyetemre.

Ami idáig vezetett

A Belügyminisztérium péntekre hirdetett közoktatási fórumot, amelyen Rétvári Bence előzetes közlése szerint négyszáz iskolaigazgató és tanár vesz részt. Az államtitkár szerint a találkozón ott lehetnek olyanok is, akik a tiltakozások aktív részesei voltak, és azok a tanárok is felszólalnak majd, akik nem vettek részt a megmozdulásokban. Azt azonban a nyilvánosság számára nem árulta el előre a kormány, hogy pontosan mi lesz az egyeztetés tárgya – bár a pedagógusok sztrájkkövetelései az elmúlt hetek, hónapok tüntetései után nagy valószínűséggel szóba kerülnek majd valamilyen formában –, ahogyan azt sem tudják a meghívott tanárok, hogy milyen logika alapján válogatták ki a meghívottakat a pénteki csúcstalálkozóra. A HVG által megkérdezett tanárok megtudták, hogy 14 óráig tart az esemény és lesz ebédszünet, sőt ebéd is a közel 500 fős meghívott szakmai közönségnek.

A szakszervezeteket is meghívta a minisztérium, ők azonban nem szólalhatnak fel – Rétvári Bence azt mondta, azért, mert ők mindig meghívást kapnak a köznevelési kerekasztal üléseire, így az álláspontjukat ismeri a tárca, most a gyakorló pedagógusok véleményére kíváncsiak.

Az államtitkár fontos lépésnek nevezte a béremeléshez az uniós források kifizetéséről hétfőn kötött megállapodást. A G7 pénteken reggel megjelent cikke szerint a kormánnyal folytatott tárgyalások közben nőtt az uniós finanszírozás mértéke. A megállapodástervezet újabb verziója szerint a Magyarországnak járó uniós forrásokból több, a korábban tervezett 433 milliárd forint közel kétszerese, várhatóan 7-800 milliárd forint megy majd a pedagógus életpálya-modell fejlesztésére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csütörtökön közzétett állásfoglalásában „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte Rétvári Bence államtitkár kijelentését a jövő évi 21 százalékos béremelésről. Ahogyan írják, már november végre elérte a 44 százalékot az élelmiszerárak éves inflációja: azért is, mert a kormány ennél sokkal többet vett el az ágazatban dolgozóktól, amit vissza kell adnia. A sztrájkbizottság több mint egy éve fogalmazta meg 45 százalékos béremelési igényét. Éppen azért, mert ez volt az a béremelési szint, ami a 2021 évi minimálbérrel számolva húzta volna fel arra a szintre a közoktatásban dolgozók bérét, ami a Fidesz 2010-es választási ígéretei, majd a 2013-ban elfogadott jogszabályok szerint megillette volna őket.

A PDSZ álláspontja, hogy a 45 százalékos azonnali béremelés a minimális elvárás a kormányzattal szemben, amíg ezt nem kívánják megadni, addig a munkabeszüntetések is növekvő intenzitással folytatódhatnak tovább.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) korábban csalódottan írt arról, hogy a közoktatásért és rendfenntartásért felelős belügyminiszter helyett csak az államtitkára, Maruzsa Zoltán megy el a péntekre szervezett a konzultációra, hogy az oktatás helyzetéről beszéljenek a tanárokkal és az intézményvezetőkkel. Csütörtök este azonban a Belügyminisztérium sietve közölte, hogy maga Pintér Sándor is ott lesz a találkozón: „A találkozót a belügyminiszter hívta életre, így természetes, hogy azon részt vesz.”

(Tüntetők sorfala várja az oktatási fórumra érkező Rétvári és Maruzsa államtitkárokat 2022. december 16-án. Fotó: Képernyőfelvétel a Mérce élő tudósításából.)

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.