Pedagógushiány és tovatűnő szülői bizalom

Miklós György, a Szülői Hang szóvivője szerint bizalmi válság alakult ki a szülők és a kormány között a pedagógushiány kezelése, pontosabban nem kezelése miatt. A szülők közössége szerint ne a gyerekeken és a pedagógusokon spóroljon a kormány. Mit tehetnek a szülők ebben a helyzetben? Milyen hatása lesz a rezsinövelésnek az oktatási intézményekre? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ. 

2022. szeptember 6., 13:22

Szerző:

A szülői visszajelzések és a rendelkezésre álló információk szerint a nyáron még több pedagógus hagyta el a pályát, ennek pedig egyértelmű oka, hogy a már nagyon várt jelentős béremelés elmaradt. A pedagógusok ködös ígéreteket kaptak egy valóban értékelhető ajánlat helyett. Az biztos, hogy rengetegen felálltak, de egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos adatok” – mondta a 168 Órának Miklós György, a Szülői Hang szóvivője arra vonatkozó kérdésünkre miért pont most jött el az ideje annak, hogy a szülők érdekvédelmi szervezete közzétegye 12 pontos, a pedagógushiány kezelésére vonatkozó útmutatóját. A Szülői Hang közel háromszáz szülői beszámolót gyűjtött össze az elmúlt időszakban, amely a pedagógushiányból fakadó tapasztalatokat összegzi. György Miklós úgy véli, hogy idén szeptemberben várhatóan kicsúcsosodik a probléma, miközben az a tapasztalat, hogy a pedagógusok a tantárgyfelosztásból fakadó többletfeladatokat látva ugyancsak a pályaelhagyás mellett döntenek.

Pedagógushiány számokban

Az Eduline friss összesítése szerint augusztus utolsó napjaiban összesen 439 állashirdetés találhattunk a közszféra állásportálján, a kozigallas.gov.hu-n a „tanár” keresőszóra. A nyári szünet utolsó napján 178 nyitott tanítói álláshirdetés, 101 gyógypedagógusi és 264 óvodapedagógusi állás volt a weboldalon. Ez csak az álláshirdetések száma alapján – amelyek között van olyan is, amelyben több új munkatársat keresnek – 982 betöltetlen pedagógusállást jelent az állami közoktatásban. Ezek az adatok pedig nem tartalmazzák az egyházi intézmények álláshirdetéseit. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint tizenhatezer pedagógus hiányzik a magyar oktatási rendszerből.

Miklós György a szülői visszajelzésekre hivatkozva elmondta, hogy a természettudományos tárgyak oktatása az egyik legégetőbb probléma. Folyamatos helyettesítések, állandó pedagóguscsere, csoport-, illetve osztályösszevonások jellemzőek. Ezzel párhuzamosan gyakori szülői tapasztalattá vált, hogy a tanári pályára alkalmatlan pedagógusok töltik be az égető hiányt. A pedagógushiány a fővárosban és a vidéki településeken egyaránt jelentkező probléma, de a nagyvárosokban speciálisabb a helyzet, mert a pedagógusok sokkal könnyebben találnak jól fizető állásokat.

„Ne a gyerekeken spóroljunk”

„Egyértelmű, hogy a 12 pont nem oldja meg a problémát, az útmutató a kárenyhítésről és az érdekvédelemről szól. A legtöbb, amit a szülők tehetnek, hogy egy jól működő és aktív szülői közösséget hoznak létre. Így lehet a legtöbb praktikus segítséget adni egymásnak és a pedagógusoknak” – mondta Miklós György, aki szerint annak ellenére, hogy a szülők összefogása ugyan nem oldja meg a rendszerszíntű problémát, de a tanárhiány mértéke miatt tenni kell valamit. Miklós György arról is beszélt, hogy a tankerületek a jelenlegi oktatási rendszerben spórolási központokként viselkednek. Számtalan példa akad arra, hogy egy-egy nyugdíjba vonult pedagógus státuszát megszüntetik az adott intézményben, miközben az egyébként is forráshiánnyal küzdő intézményekben a szülők festik ki a tantermet, a tanárok pedig egyre több eszközre kérnek pénzt tőlük.

„Forráshiány, a NAT, ami felesleges, értelmetlen módon van megalkotva, a készségfejlesztés helyett a lexikális tudást tolja ész nélkül. Az alulfizetett pálya miatt, a valóban gyerekszerető és központú tanárok egyre kevesebben vannak, helyüket a túlélők veszik át, akikben semmilyen elhivatottság sincs a hivatásuk iránt. Feleslegesen magas óraszám, ami túlterheli a gyerekeket és a tanári kart is, oktatási anyagok, kellékek hiánya, aminek a pótlása vagy a tanárra vagy a szülőkre marad, az oldjuk meg okosban módszerrel”

– írja beszámolójában egy debreceni anyuka, a Szülői Hang közösségének egyik tagja.

Rezsinövelés

Egyelőre csak folyosói pletykákat hallani arról, hogy milyen hatással lesz a rezsinövelés az oktatási intézmények gazdálkodására, de a napokban kiszivárgott, hogy például az őszi szünetig hét szombati napon is oktatnak a majd Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában annak érdekében, hogy meg tudják hosszabbítani a téli szünetet, ezáltal csökkentsék az elszabaduló rezsiárakból fakadó költségeket. Miklós György szerint nagy a bizonytalanság, de egy biztos, hogy a szülők többsége ellenezné, ha a rezsinövelés miatt az intézmények átállnának az online oktatásra.

„A szülők általános elvárása, hogy legyen jelenléti oktatás. Ne pont a gyerekeken spóroljunk. Az utóbbi években elfogyott a bizalom a szülők részéről a kormány felé. Bizalmi válság alakult ki, például akkor is, amikor a koronavírus-járvány idején azt mondták reggel, hogy nem lesz online oktatás, majd este bejelentették, hogy mégis lesz. Szívesen elolvasnám végre a kormány hosszú távú közoktatási stratégiáját, amiben számonkérhető célok vannak megfogalmazva. A szülők úgy látják, hogy hiányzik a pontos és precíz hosszútávú tervezés”

– mondta Miklós György a Szülői Hang szóvivője.

(Kiemelt kép: Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a "Diákok a tanárokért" Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.