Akkora a pedagógushiány az országban, hogy törvénytelenül kevés óvónővel működnek óvodák

2019. október 4., 13:48

Szerző:

Törvénytelen helyzetbe kényszeríti az óvodapedagógus-hiány azokat az intézményeket, ahol nem tudják biztosítani, hogy az előírtak szerint két óvónő dolgozzon egy-egy csoporttal. Így sok gyerekkel az óvodában délután csak pedagógiai asszisztensek foglalkoznak, akik vigyáznak ugyan a gyerekekre, de fejlesztő munkát nem végeznek velük. Az egyedül maradó pedagógusra így nagy teher hárul, ha egyedül kell végeznie a hagyományosan párban ellátott feladatokat – írja az Abcúg.

Az országos pedagógushiány az óvodapedagógus szakmát is érinti. Nem csak a hagyományosan a pedagógusi munkaerőhiánnyal jobban érintett elmaradottabb térségek óvodáiba, hanem a fővárosi intézményekbe is lázasan keresik az óvodapedagógusokat. A fővárosban a 13. és a 14. kerületekben tűnik a legnagyobbnak a hiány.

Mindez olyan helyzetekhez vezet a munkaerőhiánnyal küzdő óvodákban, hogy a törvényben előírt kettő helyett egy szakképzett óvodapedagógus visz egy 20-25 fős gyerekcsoportot, mellette pedig csupán egy középfokú végzettséggel rendelkező pedagógiai asszisztens vigyáz a gyerekekre.

A portálnak egy zuglói óvónő azt nyilatkozta, hogy a kerületben majdnem mindegyik óvodában van ilyen probléma. Az ő munkahelyén hét csoportból három csak egy óvónővel működik, ahogy a portálnak nyilatkozó óvónő csoportja is. Az üres pozíciókat két éve nem tudják betölteni.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Óvónőpár híján mindig neki kell megterveznie a foglalkozásokat, megtartania a szülői értekezleteket, fogadóórákat, ráadásul dokumentálni a gyerekek fejlődését a róluk vezetett egyéni fejlődést követő lapokon.

– Azért egy 25 fős csoportban nem mindegy, hogy mindezeket egyedül, vagy ketten kell megcsinálni

– tette hozzá. A pedagógiai asszisztenseket képesítésük alapján segíthetnek az óvónőnek a foglalkozások, órák lebonyolításánál, felügyelnek a gyerekekre, de a többi feladatban nem tudnak segíteni.

A szabályok szerint nem lehetne csoportot működtetni egyetlen óvónővel. A csoportok megszüntetése, összevonása viszont nem lehet opció, mert sok helyen a megengedett létszám felső határát súrolja a gyerekek száma.

A fenntartó Oktatási Hivatalnak tehát nem marad más választása, mint szemet hunyni efölött a törvénytelen állapot fölött, mivel nincsenek jelentkezők az álláshirdetésekre.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.