Országos jelenség a pedagógushiány, de az Emmi a baloldali városvezetéseket okolja

Kásler minisztériuma szerint álságos pedagógushiányra hivatkozva megszüntetni az óvodás csoportokat.

2022. április 30., 07:07

Szerző:

Szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást. A szakszervezetek úgy látják, a probléma országos, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a baloldali városvezetéseket okolja a probléma miatt – írja az Index.

Az elmúlt héten indult el a jelentkezés a miskolci óvodákba, ahová az önkormányzat adatai szerint szeptembertől 600-zal kevesebb gyereket fognak beíratni. Ennek oka, hogy 24 óvodapedagógus megy nyugdíjba, és így már 38-cal lennének kevesebben, mint amennyire szükség lenne – ez pedig a Miskolci megyei jogú város önkormányzata szerint veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást. 

Dajkából és asszisztensből, sőt 13 státuszt meg is szüntetnek, így 3-4 munkavállaló veszítheti el az állását. Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, azzal is fontos foglalkozni, hogy az óvodapedagógusok életkora egyre magasabb, és az elkövetkező 5-10 évben a jelenlegi foglalkoztatottak egyharmada el fogja érni a nyugdíjas életkort.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban továbbra is hárítja a pedagógushiány kérdéskörét, és úgy nyilatkoztak a miskolci esetről, hogy: „Álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg”.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint azonban ez nem egy egyszerű kiragadott példa, a pedagógushiány ugyanis országos jelenség. A jövőképet még inkább rontja az, hogy az Eduline adatai szerint pedig idén feleannyian jelentkeztek óvodapedagógus képzésre, mint négy éve. Ennek oka az alacsony fizetés: jelenleg egy kezdő óvodapedagógus bére bruttó 260 ezer forint, ami a bértábla szerint 14 év múlva emelkedik. Erre jön 52 ezer forint szakmai ágazati pótlék, amivel a fizetés összesen alig haladja meg a nettó 200 ezer forintot.

(Kiemelt kép: Vajda János / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.