Paks polgármestere egyetért a város kivéreztetésével

Bár a városban szinte mindenki politikai bosszúnak tartja Paks adóbevételeinek elvételét, a jelenlegi fideszes polgármester mégis egyetért a kormány intézkedésével.

2024. augusztus 7., 12:05

Szerző:

„Én azt gondolom, hogy a magyar kormány a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Paks II-es beruházáshoz kapcsolódó városi fejlesztések megvalósuljanak, ezért nem csalódtam a kormányban” – közölte Szabó Péter, Paks fideszes polgármestere a Telex videójában. Ebben a városvezetőt arról kérdezték, hogy mit gondol a kormány legutóbbi, a várossal kapcsolatos döntéséről, mely szerint minden, a Paksi Atomerőműhöz köthető helyi iparűzési adóból származó bevételt (számítások szerint a város költségvetési bevételeinek egyharmada) einstandoltak, majd újraosztottak azt, miután az évtizedekig tartó fideszes uralom után az ellenzék jelöltje nyert a helyi önkormányzati választásokon.

A kormány döntése kapcsán a városvezetés rendkívüli közgyűlést hívott össze, míg a helyiek tüntetést szerveztek, mert szerintük a kabinet bosszút akar állni lakóhelyükön azért, mert 26 év után nem a kormánypárti jelölt nyert a választásokon. 

A megválasztott ellenzéki polgármester, Heringes Anita felháborítónak nevezte a kormány intézkedését, szerinte az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi, abból lesz iparűzési adó, hogy ők bemennek dolgozni. Szerinte most alapvetően jó Pakson élni, de ha elvonják a várostól az adóalapot, romlik az életminőség, akkor pedig semmi sem akadályozza meg a mérnökcsaládokat, hogy jóval nagyobb fizetésért külföldre vándoroljanak.

Paks lassan, de biztosan vérzik ki

Ahogyan azt korábban megírtuk, a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paks közigazgatási területén elhelyezkedő, az atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő ingatlanokat. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet szerint az immár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházáshoz szükséges önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát a Tolna Vármegyei Önkormányzat szerzi meg. A különleges gazdasági övezet területén a feladat- és hatásköröket Tolna Vármegye Önkormányzata gyakorolja.

Az augusztus közepétől hatályos rendelet szerint a különleges gazdasági övezet helyi adókötelezettségéből származó bevétel Tolna Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 62,5 százalékának erejéig, valamint Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatát illeti a bevétel 37,5 százalékának erejéig.

A bevétel legfeljebb 3 százalékát lehet a megyei önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési költségekre, a bevétel legfeljebb 17 százalékát pedig a megyei önkormányzat beruházásaira költeni. A maradék pénzen osztoznak a két megye beruházással közvetlenebbül érintett települései.

(Kiemelt képünkön a Paksi Atomerőmű bejárata. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.