Rémhírterjesztés gyanújával nyomoz a rendőrség az MSZP álmentős videója miatt

2020. június 11., 15:09

Szerző:

Rémhírterjesztés miatt kezdett nyomozni a Készenléti Rendőrség Kerületi Nyomozó Iroda azzal a videóval összefüggésben, amit vasárnap publikált közösségi oldalán az MSZP, és amelybe negy magát mentőtisztnek kiadó nővel beszélgetett Korózs Lajos, a párt országgyűlési képviselője – tudta meg az Index az ORFK Kommunikációs Szolgálatától.

Hogy hivatalból vagy feljelentés útján indítottak-e nyomozást, az ORFK nem válaszolt. Az Emmi mindenestere kedden tett feljelentést az ügyben, ugyancsak rémhírterjesztés miatt:

A magát mentősnek mondó nő – Németh Athina – a videóban arról beszélt Kórozsnak, hogy a kórházkiürítés idején tíz hazaküldött betegből tíz nap alatt kilencen meghaltak.

Németh Athináról már kiderült, hogy sem az Országos Mentőszolgálat, sem az egészségügyi kamara, sem pedig az az ÁEEK nyilvántartásában nem szerepel, és az általa megnevezett szamaritánus mentőszolgálat is cáfolta, hogy a nő valaha is náluk ténykedett volna. 

Szerdán arra is fény derült, hogy a videót Szalay Tamás Lajos, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő asszisztense, sajtósa készítette, úgymond technikai közreműködőként.

Azt, hogy az interjúalanyokat, ki szervezte le, előzetesen ki beszélt velük, vagyis ki volt az anyag szerkesztője, az MSZP sajtóosztálya nem árulja el. Kórozs Lajos már korábban elismerte, hogy semmilyen módon nem ellenőrizte a videóban mentőtisztként szereplő nő hátterét. Az MSZP belső vizsgálata szerint náluk senki sem felelős a történtekért. 

Közben egy férfi arról írt a Facebookon, hogy ő 2005 és 2008 között ápolóként együtt dolgozott Németh Athinával a szamaritánusoknák, akik már napokkal ezelőtt cáfolták, hogy a nőnek köze lett volna hozzájuk. Szóvivőjük az RTL Híradó kedd esti adásában erre azt mondta, hogy a mentőállomásunkon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évekig lakója volt Németh Athina, de a nő semmilyen feladatot nem kapott. 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.