Feladta a Fortepan: törölte az MTVA által követelt fényképeit

Papp Dániel MTVA vezérigazgató szóba sem állt az ingyenes fotómegosztóval, így végül a pert elkerülendő törölték a követelt fotókat oldalukról. A kérdéses fényképek azóta sehol sem elérhetőek.

2023. május 2., 13:54

Szerző:

Végül törölnie kellett a Fortepan fotómegosztónak azokat a képeket, amelyeket az MTVA igazgatója követelt rajtuk, szerzői jogi pert is kilátásba helyezve. A Válasz Online arról írt, Papp Dániel, a közmédia vezérigazgatója minden, beszélgetésre való meghívást visszautasított a Fortepan részéről, és a kommunikáció hiánya miatt végül a kérdéses 30 fényképfelvétel oldalról való törlése mellett döntöttek.

A Válasznak interjúban Tamási Miklós, a Fortepan alapítója számolt be minderről. Mint ismert, az MTVA és a Fortepan között akkor alakult ki konfliktus, amikor utóbbi levélben, jogi képviselők útján kezdte követelni olyan MTI-archívum részét képező fotók eltávolítását, amelyek a Fortepanra a fényképészek magánygyűjteményéből, családjuk engedélyével, másodpéldányban kerültek fel az oldalra.

Különösen furcsa a helyzet úgy, hogy miközben a közgyűjtemény pénzt kér a fotók megtekintéséért, vagy használatáért, addig a magángyűjtemény Fortepan az, ami egyszerű hivatkozással felhasználhatóvá tette azokat.

Tamás leszögezte, nem a 180 ezres archívumnak erről a 30 fotójáról szól ez az ügy elsősorban, hanem arról, „hogy egész életművek, többek közt az MTI egykori fotósainak életművei, ne merüljenek feledésbe, megjelenjenek cikkekben, könyvekben, a közösségi média felületein.” Ezt elmondása szerint ők biztosították, az MTVA eddig viszont nem.

(Kiemelt kép: A Magyar Távirati Iroda kamionja 1947. május 1-jén. Fotó: Fortepan / Berkó Pál)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.