Veszélybe kerültek a Fortepan fotói

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója tette közzé, perelné őket egy közpénzből működő részvénytársaság több, családi hagyatékból náluk elhelyzett MTI-s és Rádió és Televízió Újságban megjelent fotóért.

2023. április 4., 19:31

Szerző:

Egy önmagát megnevezni nem kívánó, közpénzből működő részvénytársaság perelné el a Fortepan online fotógyűjteménytől sok, ma ingyenesen elérhető, és különböző hagyatékokból hozzájuk került fotósorozatát. Minderről a Fortepan alapítója, Tamási Miklós kutató és levéltáros írt Facebookon.

Elmondása szerint az államhoz kötődő cég olyan Rádió és Televízó Újságban megjelent hatvanas- és hetvenes évekbeli fotókat is perrel akar, jogdíjakra hivatkozva megszerezni, amelyeket magánszemélyek lomtalanításkor mentettek meg a kidobástól és a végső megsemmisüléstől. Most, hogy kiderült, mégis léteznek, azonban már a cég is igényt tartana rájuk.

Tamási a céget nem nevezte meg, de válaszát Dr. Tarr Péternek címezte, és ahogyan azt a 444.hu megjegyezte, Tarr a MTVA Jogi és Szerződéskezelő Irodájának vezetője is egyben.

A Fortepan alapító válaszlevelében a követeléssel kapcsolatos aggályairól úgy fogalmazott: „végignézve a listán azonban úgy érzem, hogy a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak. Az MTVA gyűjteményéból ezek a képek - ha fellelhetőek - csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetőek. Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen. Akadályok és korlátozások helyett örüljünk annak, ha az utókor érdeklődik a XX. század eseményei, személyiségei, helyszínei iránt. Legyen ez a svábok kitelepítése, Kudlik Júlia műsorvezető, vagy a Móricz Zsigmond körtéri HÉV állomás.”

(Kiemelt kép: Mecsekszabolcs (ekkor önálló, ma Pécs része): bányászgyűlés a „széncsata” idején, 1946. március 3-án. Fotó: Bauer Sándor / Fortepan)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.