Tízszer kulturáltabbak a közmédia autói, mint a minisztériumoké

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kiderítette: a pénzügyminisztérium alá tartozó közbeszerzési főigazgatóság nagyságrendileg éves szinten költ annyit egy autó mosására, mint az MTVA egyetlen hónap alatt. Papp Dániel vezérigazgató szerint erre „a közmédiától elvárható kulturált megjelenés” miatt van szükség. 

2023. április 4., 13:10

Szerző:

Korábbi hír, hogy épületátalakítással, de saját autómosója lesz az MTVA-nak, ahol naponta akár 15-20 autót is megtisztulhat a mindennapok mocskától.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki országgyűlési képviselőként, írásban fordult az MTVA jogerősen hírhamisítónak nevezhető vezetőjéhez, Papp Dánielhez. Az rtl.hu-hoz eljuttatott válaszlevél szerint a korábbi – a '70-es években létesített – autómosónak a 2008-as felújítás alatt történt elbontása után a járművek tisztítását részben külső helyszínen, szolgáltatási keretszerződéssel, illetve a telephelyen, élő erővel oldották meg. 2022-ben az autók takarítására 14,3 millió forintot fizettek külső szolgáltatóknak. A tájékoztatás szerint „a gépkocsik mosóba való szállítása, illetve kézi tisztítása körülbelül egy fő gépjárművezető teljes munkaidejét vette igénybe, az e munkakörben foglalkoztatottak átlagos éves bérköltsége 6,7 millió forint.” A járműveket havonta egyszer mosták, Papp Dániel szerint

ez a közmédiától elvárható kulturált megjelenéshez nem elegendő.

Az MTVA vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Fentiek alapján látható, hogy egy részről a gépjárművei tisztítására jelenleg is jelentős anyagi és személyi erőforrásokat fordít az MTVA, másrészről az elért színvonal sem üti meg az elvárt mértéket. Az új automata autómosó a nagyobb mikrobuszok, a kisteherautók és a 22 fős buszok mosására is alkalmas, így az MTVA jelenlegi 125 darabos gépjárműállományából 116 gépjármű mosására lesz lehetőség.” Papp Dániel hozzátette, hogy az autók heti, kétheti mosása szükséges az időjárás és az igénybevétel függvényében, így az általuk becsült évi 4000 mosással számolva a jelenlegi közüzemi költségek mellett a várható üzemeltetési költség évi 3,6 millió forint lesz. Megtérülési időként 5-6 évvel számolnak, külső szereplők nem használhatják majd az autómosót.

Az említett, 125 darabos flottával számolva tavaly az MTVA átlagosan évi 114 400 forintot költött autómosásra járművenként (nem számítva a szállítás költségeit), havi egy mosás ára így átlagosan 9533 forintra jön ki. 

Tóth Bertalan az összehasonlítás kedvéért szintén írásban kérte ki Varga Mihály pénzügyminisztertől, hogy mennyi közpénz megy el a minisztériumok autóinak tisztán tartására. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) körülbelül 700 gépjármű üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújt felvetése szerint. A pénzügyminiszter helyett államtitkára, Tállai András válaszolt: a KEF az autók tisztán tartására 2022-ben gépjárművenként mintegy 10 ezer forintot fordított.

Tehát a KEF nagyságrendileg éves szinten annyit költött egy autó mosására, mint az MTVA átlagosan egyetlen hónap alatt.

(Kiemelt képünk: Elefánt mos egy autót egy bohóc segítségével Balatonalmádiban 2016. július 29-én. Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy egy autómosás áráért színház-, múzeum- vagy cirkuszjegyet vásárolhatnának az emberek. MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

 

2023. május 29., 21:02

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

2023. május 29., 20:46

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.