A hetvenes évek egy srác szemével

Kereki Sándor gimnazistaként kezdett fotózni, ha kellett sötétedésig járta az utcákat. Az ötven évvel ezelőtti képein - amelyeket a Fortepannak adományozott - Budapest és a vidék mindennapjai elevenednek meg.

 

2021. február 28., 09:24

Szerző:

Ha valamikor, hát most, Kereki Sándor hetvenes években készített budapesti streetfotói kapcsán biztosan nem szimpla szóvirág, hogy "kincsek kerültek elő az asztalfiókból." Az 1952-ben született Kereki gimnazistaként kezdett fotózni - egyetemistaként pedig már fel is hagyott vele. Közben viszont szinte minden idejét a fotográfiának szentelte.

- Egy héten akár ötször is nekivágott a városnak és sötétedésig járta az utcákat. A filmet maga kazettázta, maga hívta elő, a papírképeket pedig a konyhában nagyította le, ahol a sötétítést az ablakokra terített pokrócokkal oldotta meg - írja róla Zubreczki Dávid a Fortepan-blogon.

A hetvenes évek végén azonban letette a gépet - a munka és a család minden idejét lefoglalta. Körülbelül 5000 negatívja a fiók mélyére került. Választott hivatása gyakorlása közben sem távolodott el azonban a vizualitástól: 1975-ben operatőrként kezdett dolgozni a Magyar Televízióban, 1989-től húsz éven át pedig a Híradó stábjában dolgozott. Fél évszázaddal a képek készítése után most úgy döntött, a Fortepannak adja, s ezzel közkinccsé teszi fiatalkori felvételeit. Szám szerint 1800 darabot. Hogy mi is lássuk, milyenek voltak a hetvenes évek egy srác szemével. Íme a mi kedvenc Kereki-fotóink!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.