Hivatalosan is minden megyét vármegyévé neveztek át

Egy sor rendelet jelent meg pusztán arról, hogy az Alaptörvény 11. módosításának értelmében ezentúl minden megye vármegyévé nezeendő át, így minden illetékes minisztérium minden tulajdonneve, ahol eddig a megye szó szerepelt, vármegyévé módosult.

2022. december 28., 09:02

Szerző:

Egyszerre jelent meg a Magyar Közlöny három száma is december 27-én, amely a kormánydöntések hiányában ezúttal egy sor minisztériumi rendeletet közölt csupán. A rendeletek többsége pedig arról szól,

az Alaptörvény 11. módosítása értelmében ezentúl minden megyét vármegyének neveznek majd,

így aztán minden állami program, közintézmény, tájvédelmi körzet, amelynek a megalapításáról és működéséről szóló jogszabályban szerepel bármelyik megye neve a 19-ből, ezentúl a vármegye szót kell, hogy szerepeltesse a szövegben. Így például a „a Látrányi Puszta Természetvédelmi Terület létesítéséről szóló 8/1992. (III. 25.) KTM rendelet Mellékletében a »megye« szövegrész helyébe a »vármegye« szöveg lép.”

Hasonlóan módosul mind a 39 tájvédelmi körzet és 10 nemzeti parkja jogszabályi környezete is külön-külön kiadott agrárminisztériumi rendeletekben. De a műemlékvédelemről szóló rendelet is azonnali hatállyal vezeti be a „vármegye” megnevezést.

Az Alaptörvény 11. módosítása hivatalosan 2022. július 22-én lépett hatályba, ez kimondja, „ A vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.”

Ezt a rendelkezést hajtották most végre a kiadott minisztériumi, önálló rendeletek.

(Kiemelt kép: A nemzeti lobogót viszik a díszőrség tagjai a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.