Soha nem találja ki, hogy kell majd címezni az egyetlen női főispánt

Zala vármegyeiek, figyelem: Sifter Rózsa instanciázásához elengedhetetlen, közszolgálati információkat közlünk.

2022. július 23., 17:24

Szerző:

Kiderítette a Blikk, mi lesz a hivatalos megszólítása a 19 főispán (azaz valamikor megyei kormánymegbízott) közüli, egyetlen nőnek, a Zala (vár)megyét igazgató Sifter Rózsának. Sokféle megoldás fölmerült: főispánnő, főispán asszony, esetleg főispán úrhölgy lenne?

Sifter végül a bulvárlap kérdésére oszlatta el a rejtélyt, közölte velük,

nincs különbség megszólításában, férfi kollégáihoz hasonlóan a főispán címet fogja használni.

„Az elfogadott törvényjavaslat csak a titulus megnevezését változtatja meg. Ez a kormánymegbízott helyett a főispán lesz, vagyis függetlenül attól, hogy az illető férfi vagy nő. Ebből adódóan a megszólításban is csak a kormánymegbízott szó változik”  szögezte le.

De a Blikk másokat is megkérdezett, hogyan kell majd őket címezni. Sára Botond budapesti főispán a megkeresésre úgy válaszolt,  „Megtisztelő, hogy fővárosi kormánymegbízottként a budapestieket szolgálhatom. Az elnevezés megváltozása nem érinti e feladataimat”.

Tarnaio Richárd Pest (vár)megyei főispán pedig azt mondta a Mandinernek, most is csak a riogatás megy, mint 1990-ben, amikor szerinte a koronás címer kapcsán a királyság visszaállításával riogattak, de szerinte semmiféle feudális politikai berendezkedési szándék nem húzódik e mögött.

(Kiemelt kép: Sifter Rózsa még kormánymegbízottként átveszi megbízólevelét Orbán Viktor miniszterelnöktől. Fotó: Zala megyei Kormányhivatal, Facebook)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.