Marha drága mulatság ez a vármegyézgetés, ispánozgatás

Mutatjuk mennyibe kerül, hogy nemsokára ön is egy vármegyében, tehát ugyanott élhet tovább.

2022. augusztus 21., 10:30

Szerző:

Az Alaptörvény tizenegyedik módosításának köszönhetően a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig ispánokra keresztelik át. A megyék átnevezésének azonban jelentős költségvonzata is van. 

Mennyibe kerül majd a vármegyék átnevezése? 

Úgy tűnik, hosszadalmas munka vár a Magyar Közútra, amely az ország különböző pontjain 714 darab megyehatárt jelző táblát üzemeltet, írja a Blikk. Körülbelül 20 ezer Ft lehet egy táblacsere, így a végleges ár elérheti a 14-15 millió forintot, az átmatricázás viszont olcsóbb megoldás lenne. A gépek használata, az üzemanyag, a szakmunkások díja 714 helyszínen azonban nem kis plusz terhet jelent, számolta ki a lap. Azt jelenleg az ORFK sem tudja megmondani, hogy pontosan mekkora költséggel jár majd a vármegye elnevezésre történő átállás. 

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy amikor két éve Csongrád megyéből Csanád-Csongrád lett, a kormány 35 millió forintot különített el: a rendőrség 6,4 milliót, a katasztrófavédelem 1,6 milliót, a NAV 1,5 milliót kapott az átnevezéssel kapcsolatos költségek fedezésére.

Ez az összeg 19 megyére vetítve már 665 millió forintos tételt jelent. 

Arról nem is beszélve, hogy a különböző vármegyék alkalmazottainak új négyjegykártyákat is kell majd készíteni, ez vonatkozik a bélyegzőkre vagy akár a sajtótájékoztatókon használt háttérfalakra is. A Momentum számításai szerint az átállás összköltsége eléri majd az 1 milliárd forintot.

(Kiemelt képünk illusztráció: Magyarország ispánjai. Fotó: MTI)

 

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.