Még a fideszesek jelentős része sem kér a főispánokból és vármegyékből

A fideszesek jelentős része is ellenzi, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké.

2022. július 19., 09:51

Szerző:

A megkérdezettek kétharmada ellenzi azt a fideszes elképzelést, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké. A fennmaradó egyharmad sem feltétlenül a támogatók közé tartozik: számottevő azok tábora, akik gumicsontnak tartják a javaslatot – írja a Népszava a Publicus Intézet legfrissebb felmérése alapján.

A kormánymegbízottak főispánokká történő átnevezésével kérdésével a felmérés résztvevőinek 10 százaléka mondott határozott igent, és 2 százalék hajlott arra, hogy „inkább igen”. A nagy többség, a megkérdezettek 64 százaléka elutasította az ötletet (itt is megjelent további 2 százalék, amely „inkább nem”-mel válaszolt). A válaszolók 16 százaléka szerint ez nem számít: ők gumicsontnak, figyelemelterelésnek tartják a Fidesz elgondolását. 6 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Ráadásul mint kiderült, az átnevezést még a fideszesek jelentős része is ellenzi. A kormánypártiak közül megközelítőleg kétszer annyian nem értenek egyet a javaslattal, mint ahányan egyetértenek azzal (41, illetve 23 százalék). Az ellenzékiek esetében elsöprő az elutasítottság (93 százalék), de a politikai értelemben bizonytalanok körében is bőven meghaladja a kétharmadot (72 százalék).

A megkérdezettek négyötöde, 80 százaléka szerint a főispánok újbóli felbukkanása nem erősíti a nemzettudatot. Még a fideszesek csaknem kétharmada (64 százalék) is ezen a véleményen van.

Hasonló arányok jöttek ki akkor is, amikor a megyék átnevezése volt a téma. A Publicus vizsgálata arra jutott: a magyar társadalom kétharmados többsége nem akarja, hogy a kormány visszahozza a vármegyéket.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd)