Megint egy visszavont mondat Márki-Zay Pétertől

Márki-Zay Péter újragondolta a Partizánban tett kijelentését.

2022. február 15., 21:28

Szerző:

Márki-Zay Péter szerint nem programbemutatót, hanem évtized-értékelőt tart az ellenzék csütörtökön. Az ellenzéki miniszterelnök mindezt annak ellenére jelentette ki, hogy vasárnap a Partizánban még azt mondta, február 17-én ismerhetik meg a választók a hat párt közös programját. A miniszterelnök-jelölt az ATV-ben már azt mondta, a programot 25-én mutatják be, de már annak a folyamata is megkezdődött, hogy ezt egy kommunikálható formában megfogalmazzák.

Véleménye szerint az ellenzéki lista is meglesz határidőre. Ezt követően arról is szót ejtett Orbán kihívója, hogy egyelőre nem hajlandó senkivel tárgyalni arról, hogy ki milyen pozíciót kapna egy esetleges kormányváltás után.

„Erről azután lehet beszélni, hogy elejtettük a medvét” – mondta.

Az ellenzék közös államfőjelöltjének, Róna Péter jelölése kapcsán MZP elmondta, ő volt az a szereplő, aki mögött fel tudott épülni egy teljes konszenzus. Véleménye szerint Róna egy kiváló jogász, a devizahitelesekért sokszor felemelte már a hangját. Ugyanakkor hozzátette, felkészítette Róna Pétert is, hogy biztosan lesznek ellene támadások.

A beszélgetés témái között az a vidéki fórumon mondott beszéde is szóba került, ahol úgy fogalmazott: „azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.” Elmondása szerint itt arra utalt, hogy Orbán mi mindent képviselt már, és hogy „eljutott a kommunizmustól a fasizmusig”. A női keresztrejtvényfejtéssel kapcsolatos kijelentéséről azt mondta, arra akart célozni, hogy az írásképből látta, hogy egy nő fejthette meg. Szerinte ők ugyanis szebben írnak, és megkockáztatja, hogy a helyesírásuk is jobb.

Aki ennek az ellentétére gondol, az a nőgyűlölő – tette hozzá.

A Závecz Research minap megjelent kutatása azt mutatta, hogy az ellenzék gyengült, a Fidesz viszont erősödött. A miniszterelnök-jelölt szerint azonban ez nem így van: a kampány indulásakor ugyanis a legtöbb ellenzéki körzetben előbb összeszedték az aláírásokat, mint a Fidesz. Elmondása szerint a fideszes városokban is mosolyognak rá az emberek, ami azt mutatja, verhető a Fidesz.

Hozzátette: soha nem volt még olyan, hogy egy adománykérő e-mailre egy nap alatt több mint 20 millió forint jöjjön be, mint ahogy most az az ellenzék esetében történt. Óriási dolognak tartja, hogy az emberek reagálnak, hogy sokan jelentkeznek aktivistának, és abban is bízik, hogy meglesz a 20 ezer szavazatszámláló is a választásokra. Legutóbb 17 ezres számot kommunikáltak, de úgy érzi, már a 20 ezer felé járhatnak.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.