Mégse lesz évközi nyugdíjemelés

Válaszolt a kormány. 

2023. augusztus 2., 10:10

Szerző:

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke nyílt levélben kérte Orbán Viktortól a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést. Jött is a válasz:

a kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt.

Orbán Viktor helyett Varga Mihálytól válaszolt. Azt írja a pénzügyminiszter, hogy idén a korábbi éveknél magasabb mértékben emelték a nyugdíjakat a háború és a brüsszeli szankciók miatt. Most azon dolgozik a kormány, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen, ugyanakkor, ha a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, novemberben lesz nyugdíjkorrekció – írja a Népszava.

Juhász László szerint pont az a baj, hogy a törvény novemberi korrekciót ír elő, és még ha meg is állapítják, „az év végi kiegészítéssel májusban nem lehet kiflit, tejet venni” – fogalmazott a lapnak. Szerinte a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas réteg. Az év végi kiegészítéssl pedig nem lehet megőrizi az ellátások értékét, illetve a tavalyi és tavalyelőtti nyugdíjemelés is elmaradt a valós pénzromlástól.

(Kiemelt képünk illusztráció: Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Fotó: MTI | Varga György)