Már májusban megindult a roham a szálláshelyekért

Megtriplázódott a magyarországi vendégéjszakák száma májusban a tavalyihoz képest. A nyári foglalások is folyamatosan emelkednek.

2021. június 12., 12:17

Szerző:

 A tavalyihoz viszonyítva 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombaton közölte, hogy a hazai szálláshelyek háromnegyedét belföldi turisták veszik igénybe.

Guller Zoltán elmondta, a hazai szálláshelyeken a vendégéjszakákat 82 százalékban belföldi turisták vettek igénybe. Az is kiderült, hogy a nyitás bejelentése óta az elmúlt egy hónapban 40 százalékkal többen foglaltak szállást a nyárra.

A vezérigazgató szerint minden esély megvan arra, hogy a nyáron a tavalyi 13,5 millió vendégéjszakához képest legalább 17 millió vendégéjszaka lesz, ami ugyanakkor még mindig kevesebb, mint a 2019-es 40 millió fele.

Guller Zoltán közölte azt is, hogy a vendéglátásban áprilisban 46 milliárd forint árbevétel volt, májusban ez 84 milliárd forintra nőtt. A turisztikai szakember úgy véli, kezd helyreállni a szektor.

(Kiemelt kép: A tihanyi sétány és a Visszhang-domb, jobbról a Balaton a felújítás alatt álló bencés apátság temploma állványzatáról fotózva, 2021. június 10-én. MTI | Vasvári Tamás)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.