Pintér Sándor lendületben: újabb három kórház ágyai kerülnek be a szakápolási rendszerbe

Újabb három vidéki kórház betegei kerülnek át a szociális ellátórendszerbe, ami Kalocsán 139, Mezőhegyesen 73, Orosházán 80 kórházi ágyat érint.

2024. szeptember 13., 09:41

Szerző:

Felkerült a kormány honlapjára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi vitára bocsátott rendelettervezete, amellyel folytatódik a szakápolás átalakítása. Az előző rendelet nem változott, csak a melléklete – írja cikkében a 24.hu. Eszerint december elsejétől újabb három vidéki kórház betegei kerülnek át a szociális ellátórendszerbe, ami Kalocsán 139, Mezőhegyesen 73, Orosházán 80 kórházi ágyat érint. A tervezet szerint a betegek nem költöznének, csak szervezetileg a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnének.

Amiből tavaly júliustól hat jött létre a tartós gondozásra szorulók ellátására. A Belügyminisztérium korábban egyebek mellett azzal érvelt, hogy a tartós ápolásra szoruló többnyire idős betegek gondozása inkább szociális feladat, hiszen ők nem igényelnek 24 órás orvosi felügyeletet. 

A tárca szerint amúgy az egészségügy rövidtávú ellátást nyújt, míg a szakápolási központ az igénybe vevő otthonaként funkcionál, szolgáltatásai túlmutatnak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben biztosított ellátáson. A szociális intézmény teljes ellátást, fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást teljesít, otthon-jellegű elhelyezést biztosít lakóinak. A tervek szerint a szakápolási célú fekvőbeteg-szakellátást nyújtó, az Országos Kórházi Főigazgatóság által fenntartott intézmények fokozatosan kerülnek át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz. 

Kórházba kéne vinni a magyar egészségügyet

Érdekesség, hogy a magyar egészségügy jelenleg szinte ezer sebből vérzik. Ezzel kapcsolatban a napokban ki is fejtette véleményét Takács Péter, az ágazatért felelős államtitkár. A politikus szerint a várólista hosszúra nyúlása az ellenzéki önkormányzatok által fenntartott intézményekben állandó probléma, a hőségben pedig az elektromos hálózat miatt nem működtek a kórházi klímák. 

Végül az egészségügyi államtitkár Magyar Péterre is kitért, szerinte a Tisza Párt elnöke „szélsőségesen populista hecckampányt visz a kórházakban, amit aztán be tud szörnyülködve mutatni”. Takács Péter szerint az egészségügy ráadásul alkalmas erre, mert mindenki hallott már egy rémtörténetet, és általában rosszabb a megítélése annak, aki az egészségüggyel kapcsolatba kerül.