Szociális intézményekbe kerül az idősek szakápolása

Az országban hat helyszínen a korábban kórházakhoz tartozó szakápolási létesítmények szociális intézményekhez kerültek át – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn oroszlányi sajtótájékoztatóján.

2023. július 17., 12:43

Szerző:

Fülöp Attila hozzátette, az intézkedés 334 férőhelyet érint, hat helyszínen, Celldömölkön, Kunhegyesen, Oroszlányban, Pincehelyen, Vásárosnaményban, valamint a főváros XII. kerületében. A szakápolási központok az idősotthonok egy speciális formáját jelentik.


Az átalakítás azoknak az ellátottaknak jelenthet változást, akik nem igényelnek folyamatos orvosi felügyeletet, viszont szakszerű ápolásra van szükségük, illetve az új fenntartási formában közösségi programokat, otthonos teret kínálnak a gondozottaknak.


Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a szakápolási központba kórházi tartózkodás után kerülnek be olyan betegek, akiknek az otthoni ápolása meghaladja a család erejét, vagy állapotunk miatt nem alkalmasak az önellátásra.


Holup Ilona intézményvezető tájékoztatása szerint az oroszlányi szociális szakápolási központ 70 férőhelyes, az intézményben az átalakítás során egy közösségi teret alakítottak ki, valamint a korábban egyórás látogatási időt a délutáni órákkal bővítették.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kallos Bea/MTI)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.