Bajban az egészségügyi dolgozók: ha ezt meglépi a kormány, tömegével tűnhetnek el a segítők a műtőkből

Újabb pótólhatatlan segítők, műtéti asszisztensek és a betegszállítók távozhatnak az egészségügyből, ha elfogadják az új ügyeleti rendszert. 

2024. szeptember 4., 11:33

Szerző:

A Belügyminisztérium törvénymódosítási terve értelmében ugyanis a havi kettő helyett akár hatszor is beoszthatnák ügyelni az ágazatban dolgozókat. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint ez beláthatatlan következményekkel járna, mivel pótólhatatlan segítők, műtéti asszisztensek és betegszállítók hagynák el tömegesen az egészségügyet – írja a Népszava.

Plusz pénz nélkül 

Ennek oka, hogy a javaslat a többletmunka díjazását is drasztikusan visszavágná, sőt a munkáltató az éjszakai műszakokban sem adhatna a jövőben magasabb ügyeleti díjat, mint a délutániban. Soós Adrianna szerint már így is nagyon nehéz megszervezni az ügyeleteket, de ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor a műtéti asszisztensek, betegszállítók és laborasszisztensek tömegével mondhatnak majd fel, hiszen az ő havi fizetüsükben 50, de akár 200 ezer forintot is jelenthet az ügyeleti díj, amit az új szabályozással elveszítenének. 

 Van ennek értelme? Már most munkaerőhiány van a betegellátás szinte minden pontján

– tette hozzá a FESZ elnöke. 

Átgondolatlan 

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke is úgy véli, hogy az új szabály átgondolatlan, hiszen mint mondja, a beteghordók többsége ahhoz, hogy meg tudjon élni, a pihenőidejében munkát vállal, burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol.

Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani és otthagyni a betegtologatást

– közölte, valamint kiemelte, a MOSZ napok óta egyszerű pontokba szedve próbálja jelezni tagjainak, milyen bajokat okozhat a törvénymódosítási javaslat. Szabad Zoltán szerint az is jelentős visszalépés, hogy a jövőben beoszthatók lennének a többletmunkára a várandósok, sőt a kisgyermeküket egyedül nevelők is. 

Az ebédidőt is le kellene dolgozni 

A törvényjavaslat szerint ráadásul az ebédidő sem számítana majd bele a munkaidőbe, így azt is le kellene dolgoznia a munkavállalóknak, ami azt jelenti, hogy fél órával hosszabodna a munkaidejük. Két ügyelet között eddig 11 órás pihenő járt, most ezt is lecsökkentenék 3 órával. A Magyar Orvosi Kamara a javaslat visszavonását kéri, közleményben a testület közölte, a bevezetés ellen mind a kamara, mind a szakszervezet is fel fog lépni. A javaslatról az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter szerda délután egyeztet az orvosi  a gyógyszerészi, valamint a szakdolgozói kamarával és a Cser Ágnes vezette MSZ-EDDSZ képviselőivel. Az egyeztetésre a másik két nagy ágazati szakszervezetet, a FESZ-t és a MOSZ-t nem hívták meg. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)