Pintér Sándor rendőrképzőbe küldi a leendő kórházigazgatókat

A Belügyminisztérium 30 napra rendőrképzőbe küld több leendő kórházigazgatót, hogy egy személyes jelenlétet igénylő továbbképzésen vegyenek részt.

2024. június 13., 10:37

Szerző:

Nem könnyű ma egy kórház főigazgatójának lenni, főleg ha egy megüresedett posztra jelentkezik az illető. Legalábbis most a Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul és extra gyorsasággal felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek – írja cikkében a Népszava. A lap úgy tudja, az érintetteknek június 17-én kell „bevonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára. Ami amúgy egy ORFK irányítása alatt álló önálló rendőri szervként működő intézmény, ahol például az utcai rendőrjárőröket, valamint az úgynevezett erdészeti szakembereket: a halászati és a mezőőröket, a hivatásos vadászokat oktatják, képzik.

A Népszava megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot, ahonnan közölték, egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzés” indul.

Ennél többet a tárca nem osztott meg az oktatásról, ugyanakkor a lap információi szerint a 30 napos bentlakásos kiképzésre, Remeteszőlősre kevesebb mint egy tucatnyi jelöltet „iskoláztak be.” A képzés után várhatóan a székesfehérvári, a miskolci, a Veszprém megyei, a nyíregyházi, a szolnoki, a dunaújvárosi kórházak, valamint a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói posztjaira kerülhetnek a most kiválasztottak.

A Népszava egyébként azt is próbálta megtudni a belügytől, hogy mi indokolja azt, hogy a megüresedett intézményvezetői posztokra esélyes jelölteket 30 napra a remeteszőlősi laktanyába vigyék. Pontosan mi lesz a jelöltek programja, a tervezett harminc nap alatt elhagyhatják-e majd a laktanyát, vihetnek-e családot? A tárca minderre csak annyit válaszolt a lapnak, hogy a főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezető-kiválasztási rendszer alapján történik, ennek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is. A továbbképzés alapvetően két részből – elméleti ismeret átadásból, illetve vezetői kompetenciafejlesztő tréningből – áll.

A tavalyi intézményvezetői felmentésekkel egyik napról a másikra mintegy 25-26 kórház maradt főigazgató nélkül. Volt, akitől – érdemeit elismerve – a nyugdíjkor betöltésére hivatkozva vált meg a tárca, de akadtak olyanok is, akikkel elégedetlen lett az ágazat vezetése.

 Nem csak a kórházak vezetése foghíjas, dolgozóból sincs elég

Sajnos hazánkban nem csak a kórházak vezetői posztjának betöltése okoz problémát, több olyan fővárosi szakrendelő is van, ahova évek óta keresnek szakorvost, de egyáltalán nincs jelentkező. Bőrgyógyászt, endokrinológust vagy szemészt lasszóval sem tudnak fogni, egyes helyeken már olyan kritikussá vált a szakorvoshiány, hogy szüneteltetni kellett a rendeléseket. A szakorvosok ugyanis sokszor inkább a magánszektorban rendelnek, és nem sikerül pótolni a helyüket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Charly TRIBALLEAU / AFP)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.