Kanyarban előz: emberhiány miatt leáll az ügyeleti ellátás ebben a kórházban

Egyre súlyosabb probléma a szakemberhiány. A szolnoki kórházban több napra leáll az ügyeleti ellátás.

2024. május 29., 14:30

Szerző:

Ahogy arra az elmúlt hónapokban már számos példa volt, humánerőforrás-hiány miatt júniusban is több napig szünetelni fog az ügyeleti ellátás a szolnoki a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban.

A Magyar Hang cikke szerint három napon át nem lesz neurológiai és stroke ügyeleti ellátás, az arc- és állkapocs sebészeti ügyeleti ellátás pedig hét napra áll le.

A neurológiai és stroke ellátásért Budapestre, Kecskemétre, vagy Debrecenbe kell utazniuk a betegeknek, az ellátásra szorulók koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata lesz, az összesen kilenc kijelölt egészségügyi intézmény szabad kapacitásainak függvényében. Az ellátási szünet összesen 50 betegágyat érint.

Az NNK honlapján közzétett másik határozat szerint az arc és állkapocs-sebészeti ellátást a Szolnok vonzáskörzetében élők számára az Észak-Pesti Centrumkórház, az Észak-Budai Szent János Centrumkórház, valamint a Semmelweis Egyetem biztosítja. A szolgáltatás kimaradása miatt összesen 7 kórházi ágy nem fogad betegeket – írja a lap.

Nem csak az ügyeleti ellátást érinti az országos leépülés

Az év elején derült ki, hogy teljes osztályokat zárnak be. 

„Az NNK frissítette a honlapját (amit hónapok óta nem tette meg) és felrakott még 20 kijelölő határozatot, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentik be, 2023. december- 2024. januártól” – írja Facebook oldalán Dr. Kunetz Zsombor Orvos, Szakorvos, MBA. Az egészségügyi elemző azt írja, hogy a Szent János Kórház nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását, de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. 

Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti mellett  a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás  sem nem lesz elérhető. Az egri Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, ezért a betegeknek Debrecenbe kell menniük. A Komárom Esztergom megyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani.A Budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását sem tudja biztosítani.

A szakorvos azt írja, hogy „még ezzel nincs vége az új éveben bejelentett részleges, vagy teljes kórházi-, és szakrendelői leállásoknak. Ebből január 6án szombaton az NNK 20 darab határozatot közölt, tavaly egész évben 113 határozatot publikáltak (valószínűleg ennél jóval több volt, csak nem tették fel)”. 

Ahogy arról beszámoltunk, megszűnt a fekvőbeteg-ellátás az orosházi kórház urológiai osztályán. Nem lesz fekvőbeteg-ellátás az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályán, a betegek a gyulai kórház osztályára kerülne.

(Fotó: Google)