Az új salátatörvény az iskoláról és a kórházakról is rendelkezett

A Semjén Zsolt által hétfőn benyújtott salátatörvény javaslatot az országgyűlés kedden már el is fogadta. 

2024. június 12., 12:11

Szerző:

A 91 oldalas módosítócsomag, azaz a legújabb salátatörvény többek között foglalkozik az iskolai mobilhasználattal, a fővárosi ügyeleti eljárással és kötelező szűrővizsgálatokkal is. A hétfőn délben benyújtott és kedden már el is elfogadott javaslatok között szerepel az iskolába be nem vihető, tiltott tárgyak listája – nagy valószínűséggel a korábbi támadásokra, például a bőnyi késelésre való tekintettel – említi az Index.  A módosítás szerint a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és tárolóhelyiségeit. 

Emellett a mobilhasználatra is egy központi szabályozást terveznek bevezetni, hiszen eddig minden iskolában az intézményvezető hatáskörébe tartozott a mobilok használatának korlátozása. A kormány szerint erre azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon, illetve „teret enged az iskolai zaklatásoknak”. A státusztörvény is kapott módosítást, mely szerint az 55 évesnél idősebb honvédeket átvezényelhetik bizonyos tankerületekbe, és akár tanárrá is átképezhetik őket. 

A salátatörvény az új ügyeleti rendszerről is rendelkezett

A másik nagy terület, amivel a módosítócsomag foglakozott, az az egészségügy volt. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy októbertől Budapesten is elkezdődik a vármegyékben már működő, az Országos Mentőszolgálat által biztosított ügyeleti ellátás. Hétköznap napközben a betegek ezután is ugyanúgy kereshetik a háziorvosi rendelőket, a szakrendeléseket, kórházakat, ahogy eddig. Viszont a normál rendelési időn kívüli, tehát az esti, éjszakai és hétvégi ellátást az Országos Mentőszolgálat biztosítja. 

Szintén fontos módosítás, hogy az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be, hogy ellenőrizni tudják az alkalmazottak munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését. Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára korábban így nyilatkozott a döntésről: „Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát. Az orvosoknak és más dolgozóknak az intézmény be- és kijáratainál elhelyezett készülékeken kell lehúzniuk a mágneskártyájukat. Az eszköz videófelvételt is készít a személyről, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni.”

Egyéb fontos módosítások

A tervezet szerint az egészségügyért felelős miniszter korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat 18 év felett is, de nem részletezték, pontosan milyen vizsgálatokról van szó. Létrehozzák a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, melynek célja „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújtani”. 

Az egyik módosítás a kórházakban hagyott csecsemők örökbefogadását segíti elő, eszerint ha az anya a szülés után a kórházban hagyja a gyerekét, és hat hétig nem jelentkezik érte, hozzájárul a gyermek örökbefogadásához. De módosították az egészségügyi intézmények vezetőire vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezést is, a jövőben ha a betegellátás megkívánja, a munkáltató felmentést adhat az összeférhetetlenség alól.

 (Képünk illusztráció: A magyar országgyűlés Svédország NATO tagságáról szavaz 2024. február 26-án. ARPAD KURUCZ / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.