Égtek a vonalak: Elindult az új ügyeleti rendszer Pest vármegyében is

Kemény hétvégén vannak túl a fővárost és környékét ellátó mentők, orvosok és ápolók, az új ügyeleti rendszer első hétvégéjén a betegek száma többszöröse volt az átlagosnak, és előfordult olyan időszak is, amikor egyszerre 30-an hívták a 1830-as számot.

2024. február 6., 15:34

Szerző:

Pest vármegyében is elindult február elsejével az új ügyeleti rendszer és már az első hétvégén olyan nagy volt a hajtás, hogy több esetben a betegek vagy hozzátartozóik hiába hívták a 1830-as orvosi ügyeleti számot. Egy szentendrei lakos arról számolt be, hogy, miután szombat reggel elhunyt az apja, több mint fél órán keresztül hiába próbálkozott valakit elérni az ügyeleti számon, hogy orvost hívjon, aki kiállítja a halotti bizonyítványt. A férfi végül az elhunyt apja gondosóráján ért el egy diszpécsert, aki mentőt hívott, de az ügyeletes orvosra így is öt és fél órát kellett várnia. 

A 24.hu megkereste az Országos Mentőszolgálatot, hogy részletesebb tájékoztatást szerezzenek többek között arról, mekkora volt az ügyeleti forgalom. A válaszban ez állt: 

„Az 1830-ra érkező ügyeleti hívások fogadása során nem várható el és nem is szükséges az életmentésben megszokott, másodperceken belüli híváskezelés. Sürgős vagy súlyos esetben azonnal a 112-es számot kell hívni.”

Ha nincs szabad diszpécser, akkor a hívót automatikus üzenet tájékoztatja, hogy várakoznia kell a kezelők más betegnek történő, folyamatban lévő segítségnyújtása miatt. 

Hétvégén majdnem ezren hívták az új ügyeleti rendszer telefonszámát

A csütörtöki indulást követő első hétvégén (szombat–vasárnap) Pest vármegyében 935 beteget láttak el az orvosok, a mentőtisztek és az APN-szakemberek (ők az emelt hatáskörű ápolók), közülük 361-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. 19 esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több mint 800 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 105 beteg az otthonában kapta meg a szükséges ügyeleti ellátást. Az ügyeletes orvosokat a két nap alatt 22 esetben küldték ki címekre halottvizsgálat elvégzése és a kapcsolódó ügyintézés céljából.

A Pest vármegyei ügyeletekben az átlagos betegforgalom a teljes ügyeleti időszakra vetítve kettő beteg/óra alatt maradt – derül ki az OMSZ tájékoztatásából. 

Mint kiderült, a hétvégi betegforgalom nem volt egyenletes. Előfordult, hogy egyes órákban az 1830-ra érkező telefonhívások és az ambulanciákra érkező betegek száma is többszöröse volt az átlagosnak, és előfordult olyan időszak is, amikor egyszerre 30-an hívták tanácsért a központi ügyeleti telefonszámot, ahol az egy páciensre számított beszélgetési idő – a kikérdezéssel és tanácsadással együtt – átlagosan 6 perc volt.

Pest vármegyében több településen is tiltakoznak az új ügyeleti rendszer ellen

A több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 maradt, ahol egész éjjel van ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban van. Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket, a település önkormányzata a helyi lakosokkal próbál ellenállni a változásnak, Tahitótfalu és környékének lakói pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook oldala)