Reagált a kormány észrevételeire Karsai Dániel

Karsai Dánielnél tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak, amely egész testet érintő izomsorvadáshoz vezet, ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, így a betegek tiszta tudatállapotban élik végig teljes lebénulásukat. Szerinte a betegség utolsó szakaszában nem csak értelmetlen, de méltatlan is a létezés, életét szeretné méltósággal befejezni.

 

 

2023. október 25., 18:27

Szerző:

Amint arról korábban beszámoltunkKarsai Dániel ügyvéd beadványt intézett az az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), amivel azt szeretné elérni, hogy változtassák meg a méltóságteljes halál, azaz az eutanázia magyarországi jogi szabályozását. A magyar kormány pedig észrevételeket nyújtott be, amelyben a kérelem elfogadhatatlannak nyilvánítását kéri a bíróságtól. Karsai Dániel sajtótájékoztón reagált.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2023. november 2-ig adott lehetőséget Karsai Dánielnek arra, hogy írásban nyújtsa be a magyar állam észrevételeivel kapcsolatos állásfoglalását, amelyre november 6-ig kértek haladékot, amelyet pont a sajtótájékoztató ideje alatt hagytak jóvá – közölte az Index

„A kormány által hivatkozott határozat valóban létezik, nem meglepő, hogy valamilyen szinten beleállnak az ügybe, de nem tekintem ellenséges lépésnek állásfoglalásukat. A legfontosabb, hogy megindult egyfajta társadalmi diskurzus a méltóságteljes életvégi döntések kérdésében, ami nem magánügy, hanem nyolcmilliárd ember ügye. Csak Magyarországon emberek tízezrei vannak egészségi állapotuk miatt megalázó, kiszolgáltatott helyzetben. Bízunk benne, hogy Strasbourgban győzünk, ha mégsem, aszerint fogunk továbblépni” – közölte a 46 éves jogász.

A magyar kormány észrevetéleiben a „Pretty kontra Egyesült Királyság” ügyre hivatkozva kéri, hogy Karsai kérelmét „nyilvánítsák elfogadhatatlannak”. A brit Diane Pretty a 2000-es évek elején az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azza a kéréssel, hogy változtassák meg Nagy-Britanniában az eutanáziáról szóló törvényt, mivel a középkorú nő végzetes motoros neuronbetegsége miatt nagy fájdalmaktól szenvedett. Küzdelme sikertelennek bizonyult: ítéletükben azt mondták, az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem biztosít jogot a halálhoz. 

A magyar kormány szerint nem tartozik a magánszférába, hogy az egyén eldönthesse, mi történik vele élete végén.

Karsai közölte, novemberben személyesen vesz részt a strasbourgi tárgyaláson. 

Karsai elmondta, a magyar törvények egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik az öngyilkosságban való közreműködést, függetlenül attól, hogy ez Magyarországon történik vagy sem. Barátait pedig semmiképp sem hozná ilyen helyzetbe, ezért is szeretné, hogy Magyarország eltörölje a jelenlegi szabályozást. Ugyanakkor azt is hozzátette, eddig semmiféle életvégi döntést nem hozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)