A magyar kormány megtámadta Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét

Észrevételeiben a kabinet a kérelem elfogadhatatlannak nyilvánítását kéri az Emberi Jogok Európai Bíróságától.

2023. október 24., 20:18

Szerző:

Észrevételeket nyújtott be a magyar kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Karsai Dániel kérelmére vonatkozóan. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ügyvéd – akinél ALS-t diagnosztizáltak, ami az idegsejtek és az izmok fokozatos leépülésével jár – előzőleg beadványt intézett az EJEB-hez, amivel azt szeretné elérni, hogy változtassák meg a méltóságteljes halál, azaz az eutanázia magyarországi jogi szabályozását

Észrevételeiben a magyar kormány nem tartja megalapozottnak Karsai Dániel kérelmét, ezért arra kéri a strasbourgi bíróságot, hogy nyilvánítsa azt elfogadhatatlannak, vagy állapítsa meg, hogy az ügyvéd jogai nem sérülnek azzal, hogy Magyarországon nem megengedett az eutanázia. A magyar államot az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezetője, Tallódi Zoltán képviseli az ügyben. Tallódi az észrevételekben arra hivatkozik, hogy az EJEB egy korábbi ügyben (Pretty kontra Egyesült Királyság) már válaszolt Karsai összes felvetésére.

Az ügyvéd a Facebook-oldalán azt tette közzé, hogy a bíróság két szervezetnek, a Dignitasnak és a European Centre for Law and Justice-nak is megengedte, hogy írásbeli észrevételeket nyújtson be, illetve, hogy a fejleményekről október 25-én, szerdán sajtótájékoztatót tart.

Az EJEB sürgősséggel tárgyalja az ügyet, melynek tárgyalását kétnaposra bővítette és egy-egy bioetikus, valamint palliatív-ellátás szakértőt is meghallgat. A magyar államra nézve kötelező érvényű ítélet akár már januárban megszülethet.

(Kiemelt képünkön: az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) belső nézete látható a kelet-franciaországi Strasbourgban. AFP: FREDERICK FLORIN / AFP)