Brutális kánikula - szombatra elrendelték a piros riasztást!

Két vármegyére piros, négy vármegyére narancs riasztást adtak ki. Egyelőre nem enyhül a kánikula.

2024. június 21., 10:02

Szerző:

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. két déli vármegyére szombatra is; Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat szombaton. Még jobban ráerősít a kánikula.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki szombatra Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére szintén a magas középhőmérséklet miatt, ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Emellett szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki hevesebb zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Ezeken a területeken a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A meteorológiai szolgálat péntekre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést magas középhőmérséklet miatt.

Időjárás: brutális kánikula jön

Úgy tűnik, bekeményít az időjárás: a brutális forróság mellett extrém és nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken.

Ránk száll a szaharai porral tarkított forróság 

Pénteken hajnalban jobbára fátyolfelhős lesz az ég, helyenként – főként északon – átmenetileg meg is vastagodhat a felhőzet. Továbbra is szaharai eredetű por található hazánk felett. Csapadék nem valószínű. A keleties szél elvétve élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 21 fok között alakul. Az északi völgyekben ennél alacsonyabb, míg nagyvárosokban, tópartok mentén magasabb értékek is előfordulhatnak – áll a HungaroMet előrejelzésében.

Délelőttre aztán változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést, ami mellett gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem lesz, ám a keleties szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb.

A brutális időjárás mellett a sugárzás sem lesz alacsony

Emellett a HungaroMet tájékoztatott arról is, hogy extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén. Közlésük szerint a figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8.0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7.0 értéket.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.

Ha kifog a naptejen az időjárás

Bár meglepő lehet, de a legtöbb kozmetikai terméknek, így a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mintha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptej? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztal, ideje megválnia a terméktől. Ám ezek csak a legfontosabb tüneteket jelentik, a következő linkre kattintva sokkal részletesebb listát talál arról, mikor érdemes naptejével felkeresnie a legközelebbi kukát.

(Kiemelt kép: Arda Kucukkaya / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency /AFP)