UV-védelem: honnan tudhatja, lejárt-e a napteje?

Érdemes odafigyelni a naptej szavatosságára, hiszen ma már olyan erős UV-sugárzással kell felvennünk a harcot, amely könnyen bőrrák kialakulásához vezet. Mutatjuk, hogyan tudja megállapítani, hogy szavatos-e még a napteje.

2024. április 8., 13:43

Szerző:

 

Ahogy a legtöbb kozmetikai terméknek, a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mint ha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben – írja a divany.hu.

„Mind a kémiai, mind az ásványi fényvédőkre igaz, hogy a lejárati dátumot követően nem érhető el velük az a hatás, amit az SPF-besorolásuk szerint hivatottak kifejteni. Az oxibenzont, az avobenzont vagy a homoszalátot tartalmazó kémiai fényvédők oxidálódhatnak, ezáltal veszítenek hatékonyságukból. Bár a fizikai hatóanyagokat (pl. cink-oxidot, titán-dioxidot) tartalmazó fényvédőknél nem áll fenn ez a probléma, idővel ezek a termékek is megromlanak, és akár bőrirritációt is okozhatnak” – nyilatkozta Perry Romanowski független kozmetikai vegyész az Allure magazinnak.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptejed? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztalsz, ideje megválnod a terméktől.

Az Európai Unió Kozmetikai Irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán kötelező szerepelnie a „felbontást követő szavatosság” ábrájának, ami egy nyitott tégely, benne számmal és M (month = hónap) jelöléssel. Az ábra azt jelzi, hogy a felbontást követően mennyi ideig használható biztonsággal a termék. Vagyis ha a kis rajzolt tégelyben 12M megjelölést találsz, akkor felbontástól számítva 12 hónapig használhatod a készítményt. Ha a flakonon, tubuson nem látod a gyártási vagy lejárati dátumot, akkor az valószínűleg azon a dobozon volt, ami még a termék vásárlása napján a kukában landolt.

Általánosságban a napvédő krémek lejárati ideje 24 hónap, de ha rendszeresen kened magad, akkor nem valószínű, hogy évekig porosodik a fiókban a naptejed. Ugyanakkor, mivel a krémek tartósságát a tárolás módja is nagymértékben befolyásolja, azzal is számolni kell, hogy ha a naptej a strandon vagy az autóban direkt napsugárzásnak vagy huzamosabb időn át magas hőmérsékletnek van kitéve, akkor sokkal hamarabb megromlik. Emellett az is felgyorsíthatja a kencék elöregedését, ha túl gyakran nyitogatjuk, netán koszos kézzel fogdossuk a flakont vagy tubust, a szennyeződések által bejutó baktériumok ugyanis megváltoztathatják a krém összetételét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: dimitrisvetsikas1969 via Pixabay)

15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.