Kiderült, meddig tart a kánikula, és mikor lehet a legnagyobb hőség

Egyre többen szenvednek a kánikula hatásaitól, de már nem sokáig kell kitartanunk.

2024. június 20., 10:50

Szerző:

Kétségtelen, hogy megérkezett a nyár és a kánikula, de csütörtökön egy gyenge hidegfront hatása érvényesül, így az előző napoknál valamivel enyhébb időjárásra számíthatunk – hívta fel a figyelmet a HungaroMet.

Június 20-án az ország északkeleti és északnyugati részében 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet, a déli irányba haladva azonban 2-3 fokos emelkedés tapasztalható.

Pest vármegyében és a környező országrészben 28 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet, a déli vármegyékben azonban a 30 fokot is elérheti, így továbbra is érvényben marad a harmadfokú hőségriasztás. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy még mindig szaharai eredetű por található hazánk felett, ami a levegőminőséget is rontja. 

Ma érdemes lesz kihasználni a néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet, ugyanis hamarosan újabb hőhullámmal kell megküzdenünk.

A kánikula hétvégén újra támad

Pénteken lehet a legmelegebb, az előrejelzések szerint az ország nagy részén fokozódni fog a hőség, napközben 30-38 fok között alakul a középhőmérséklet, a déli területeken készülhetnek a legnagyobb forróságra.

Az országos tisztifőorvos emiatt szombat éjfélig indokoltnak tartja a harmadfokú hőségriasztást, ugyanis a napokon át tartó kánikula az egészséges szervezetet is megviseli, de az idősek, a krónikus betegek és a kisgyermekek számára kifejezetten veszélyes is lehet. Sokan panaszkodnak a fülledtségre is, emiatt nem érződik oxigéndúsnak a levegő sem.

Továbbra is azt kérik mindenkitől, hogy a legmelegebb órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, kerüljék ebben az időszakban a megerőltető fizikai munkát, és lehetőség szerint tartózkodjanak klimatizált helyiségekben.

Több budapesti kerület is közzétette, hogy hol találhatóak a környéken ivókutak, hol számíthatnak a járókelők vízosztásra, illetve mely középületekben működik légkondicionáló, ahol azok is átvészelhetik a legforróbb órákat, akiknek otthon nincs klímaberendezésük. Néhány tippel egyébként az otthoni hőség is enyhíthető, és az is fontos, hogy a megfelelő folyadékfogyasztásról se feledkezzen meg senki. A lakás szellőztetését érdemes a késő esti órákra időzíteni, és erre még akkor is nagy szükség van, ha légkondicionáló működik a lakásban, ugyanis az oxigéncsere csak így megoldható.

Szombaton érkezhet némi enyhülés, ugyanis egy hidegfront éri el hazánkat, az északnyugati szél is felerősödik, helyenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Ennek ellenére a keleti vármegyékben még mindig 33-38 fokra kell számítani, de az ország több részében a 28-30 fok lesz jellemző. Vasárnapra viszont még tovább enyhül az idő: már csak 27-34 fok között alakul a napi középhőmérséklet.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)